19 juni 2018

Slag op de Schelde: KOOKwedstrijd op de Oosterschelde

Op de Oosterschelde
De jaarlijkse kookwedstrijd van (sous)chefs op het water van de Oosterschelde vond afgelopen week plaats en bofkont als ik was, mocht ik een hele dag meevaren. Op de boot waren bij elkaar maar liefst 20 (!!!) Michelinsterren aanwezig, dus ik was in zeer goed (culinair) gezelschap. De opdracht voor de deelnemers was een gerecht maken van asperges en een product uit de (hoe kan het ook anders) Oosterschelde, begeleid door een bijpassende drank.

Hakken op de Oosterschelde?
Het was een bewolkte dag, winderig, maar droog (om als échte Zeeuw eens met het weer te starten). Dat ik die ochtend besloot hoge hakken te dragen, betreurde ik direct vanaf mijn eerste stap op de boot. Wie bedenkt dat nu ook? Hakken op een boot? Pijn die overigens ietwat verzacht werd door een selectie aan overheerlijke hapjes en drankjes die we voorgeschoteld kregen.

Ietwat angstige blik, maar verder gaat alles goed hoor! Foto: Allard Tuitel

Ramona van Zweden
De wedstrijd werd gepresenteerd door Ramona van Zweden en het was leuk om haar in actie te zien!  Tijdens de wedstrijd hoefden we ons overigens niet te vervelen, er was een markt waar je diverse producten van de diverse leveranciers kon proeven. Van brood van Marcel Spelt (klik <<<HIER>>> voor meer informatie) tot oesters, haring, kazen en nog veel meer.

Ballen van de Ambachterie
Daarnaast (tja, we werden écht in de watten gelegd) maakte grillmaster Leonard Elenbaas gerechten op verschillende Big green Eggs en heb ik zeker 4 ballen op van de Ambachterie (klik <<<HIER>>> voor meer informatie). In één woord: GENOTVOL!

Foto: Corina van Manen, Foodlovestories.

Wine making challenge
Naast de kookwedstrijd werd er voor sommeliers de Wine Making Challenge gehouden, waarbij een lieve collega van mij (die mij heeft geleerd hoe ik wijn moet drinken) mocht jureren: Anne-Wies van Oosten. Samen met Spaanse wijnmaker Juan Haro (die ik eerder heb ontmoet tijdens een ander evenement) en winnaar van vorig jaar: Lendl Mijnhijmer (restaurant Bougainville in Amsterdam).

De deelnemers aan de wine making challenge waren: Paul Labruijere (Katseveer*), Adriaan Visser (Cordial *), Ruben Kwakman (Zarzo*), Floris Altink ( Librije’s zusje**, Tim Theuns ( Pure C*) -> tevens winnaar!

En wil je weten wat de prijs was voor de winnaar? 
Zijn naam op het etiket, die in een ‘limited edition’ van 1000 (!) flessen gemaakt wordt. Daarnaast ontvangt hij een speciale magnum en een kist wijn met zijn eigen gecreëerde blend.

Gerecht Merlet (winnaar) Foto: Corina van Manen, Foodlovestories.

De deelnemers voor de kookwedstrijd waren:
Restaurant de Librije Zwolle ***: Nino Willems, Lars Aukema en .Jan-Willem Berendsen
Restaurant Elea Rijswijk: Takis Panagakis, Naomi van Es, Frank Stuyfzand.
Restaurant De Ertepeller Papendrecht: Arjan Kuipers, Rob van Werkhoven, Denise Choufoer.
Restaurant de Bokkedoorns Overveen **: Jules Wiringa, Yorick de Groot, Niels Overmeire.
Restaurant Merlet Schoorl *: Marco Helsloot, Jasper Panis, Mensje Weerman (WINNAAR)!
Restaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem *: Adriaan van der Zwaard, Niels Schoots, Boudewijn Böhre.

En de winnaar is… 
Restaurant Merlet won met een gerecht van Oosterscheldepaling in ’t groen, scheermes, asperges, zeekraal, lamsoor en codium. Een cocktail van aspergesap, oesterwater, yuzu, vlierbloesemsiroop en duinlikeur Hierbas de las Dunas! 

De persjury koos voor restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Het team onder leiding van chef Arjan Kuipers overtuigde met een gerecht van Oosterscheldepaling, asperge, ganzenlever, duindoornbes, Zeeuwse appelstroop en schuim van Oosterscheldewater.

Wie zaten er eigenlijk in de jury?
De vakjury bestond uit Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve**), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) (beide SVH Meesterkok), Syrco Bakker (restaurant Pure C*) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*). Sommeliers Ferdinand Tulen (restaurant Pastorale**, België) en Adrian Zarzo Habraken (restaurant Zarzo*) beoordeelden de drank-spijscombinaties.

In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

De Ambachterie Foto: privé

Foto: Corina van Manen, Foodlovestories.

 Tot slot….
Een drukke dag, echter een fijne. Schor gepraat, enorm lekker gegeten en veel water gedronken (jaja, ik moest tenslotte nog rijden). Met mijn zeebenen was het echter goed mis -die blijk ik niet te hebben- maar de truc? Houd je ogen op de horizon, of om bij deze wedstrijd te blijven: houd je ogen op de prijs!