5 mei 2016

Rokjesdag… O, rokjesdag!

Het voorjaar, eindelijk!
Het kan u niet ontgaan zijn: Het voorjaar breekt aan. Regen en wind maken plaats voor een voorzichtige zonnestraal, de dagen worden langer en de terrassen ontwaken uit hun winterslaap. Een heerlijke tijd om het binnen leven te verruilen voor het leven in de tuin, op terras, in het park of op het strand. Het is precies deze tijd die mij zo onzeker maakt over de aankomende (zomer)periode.
Ik weet zeker dat een overgroot deel van de lezeressen van deze column precies weet waar ik het over heb: de zomer komt eraan, dus dat betekent dat de strandkleding weer moet passen (liefst dezelfde maat als vorig jaar!) en dat de huidskleur op orde moet zijn om aan de wereld te kunnen tonen. Ieder jaar weer een flinke uitdaging.

Rokjes, allemaal rokjes
Synoniem voor het aanbrekende voorjaar staat voor mij één term: ROKJESDAG!
Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een korte rok zou dragen (op blote benen).
Over het algemeen valt deze dag ergens in het midden van de maand april. De term rokjesdag bestaat al geruime tijd, maar is in Nederland bekend geworden door Martin Bril, die ten onrechte doorgaat voor de bedenker van de term.
Hij maakte het woord populair door het in 1996 in een column in Het Parool te gebruiken. In columns na die tijd kwam hij er vervolgens regelmatig op terug. Bril was gefascineerd door het gegeven dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens en masse op straat verschijnen met blote benen en een rok.
Zoveel werk aan de winkel..
En precies op die dag schiet ik dus ieder jaar lichtelijk in de stress!
Vanuit alle hoeken en gaten om me heen verschijnen dames – allen jonger (zeker ogend!) dan ik – die de winterperiode aanmerkelijk beter door lijken te zijn gekomen dan ik. Met wintersportzongebruinde gezichten, XLS-medical strakke benen, buik en billen en in een rok geheel volgens de aankomende zomerkledingtrends maken ze me feilloos duidelijk: “er is nog werk aan de winkel”.
Ik word op rokjesdag jaarlijks geconfronteerd met het feit dat het me weer niet is gelukt om de aan mezelf gedane belofte na het vorige zomerseizoen (meer sporten, gezonder eten, betere balans werk-rust, etc.) na te komen terwijl het nieuwe zomerseizoen alweer met rasse schreden nadert.

Paprikachips
Zeer waarschijnlijk zal het voor mij dus ook de komende rokjesdagen, weer een harde confrontatie worden met de maanden die achter ons liggen. Ik ben de jaarlijkse voornemens weer niet nagekomen.
Ik heb genoten van de herfstavonden in het café en de voetbalkantine, na een dag werken had ik
’s avonds ECHT geen zin meer om in het donker te gaan sporten en behalve een weekje voor kerst heb ik geen zak chips verruild voor een paprika.
Maar dames, als ik dan doorheb dat het die bewuste rokjesdag is, en ik de bovengenoemde confrontatie met mezelf na enkele minuten gehad heb, maakt een gelukzalig gevoel zich van me meester! ROKJESDAG!
De lente is begonnen, de zomer komt eraan! De winterjassen en lange broeken kunnen de kast in, het buitenleven gaat beginnen. Wat een heerlijke dag als startpunt om toe te werken naar de langste dag van het jaar! En bovenal ben ik blij dat ik als man geen deelnemer maar toeschouwer ben van dit spektakel. Ik kan niet wachten!

Noot van de redactie:
Wie heeft de blog geschreven?
Herinneren jullie ons interview in het Glazen Huis in Domburg nog?
Nou, DJ Tim de Kraker deed ons toen een belofte om speciaal voor De ZeeuwZe een artikel te schrijven! Een belofte waar wij hem graag aan hielden, dat snappen jullie.
Dank je wel Tim!

En wie is Tim? De man helemaal bovenaan op onderstaande foto!

IMG_7806