Opvliegers en zweetaanvallen!

Blog
Bloggen over de overgang (lees hier blog 1) heeft heel wat reacties teweeg gebracht. En daar ben ik heel erg blij mee, het is een goede ontwikkeling om er meer openheid over te krijgen! Ik krijg ‘opeens’ verschillende verhalen te horen. Vrouwen worden open over dit onderwerp.
Mijn moeder vertelt spontaan haar eigen ervaringen. Een collega vertelt lachend over haar opvliegers. Een vrouw van bijna 43 jaar geeft aan veranderingen te voelen in haar lijf. Of ze mee kan doen met de yogales voor vrouwen in de wisseljaren? Of dat ze wellicht te jong is? Welnee! Wees welkom. Join the club. De wisseljaren kunnen namelijk al jaren beginnen voordat je werkelijk ophoudt met menstrueren, en je kunt NU al beginnen om de klachten straks zo veel mogelijk te beperken!
Overgang of menopauze
Wat is nou precies de overgang of menopauze? Vraag het aan vrouwen en je krijgt verschillende antwoorden. Het is niet alleen dat moment dat je, midden in een vergadering, zomaar uit het niets een knalrood hoofd krijgt en het zweet je uit breekt. Gênant! Of dat je lusteloos op de bank chocolaatjes naar binnen werkt, omdat ‘de taille toch aan het verdwijnen is’. Of je juist wulpse foto’s in bikini gaat maken, omdat ‘het nu nog kan’.
De pre-menopauze kan 2 tot 8 jaar duren voordat de menopauze zijn intrede doet. Hier hoef je in eerste instantie niets van te merken. Taille verdwijnt, menstruatie wordt onregelmatiger, hormonale chaos alom. Het hoogtepunt is voorbij, het afdalen begonnen.
De menopauze zelf duurt…..1 dag. Wist je dat? Het is de dag dat je een jaar geleden voor het laatst gemenstrueerd hebt. Ik pleit er voor een dagboekje bij te houden, zodat je deze dag feestelijk kunt vieren. Met vriendinnen, taart, cake en wijn. Want, de taille verdwijnt toch langzaam. ‘Menopauze-day’. Werkgevers zouden deze vrouwen een dag vrij moeten geven.
De periode na deze dag is de postmenopauze. En ook deze fase kan jaren duren. Eigenlijk zoekt je lichaam naar een nieuwe balans. Er was balans, maar door hormonale schommelingen is er nu tijdelijk een disbalans. Het beste wat je doen kunt, is je lichaam de tijd gunnen om tot een nieuwe balans te komen, want geloof me, het zal opnieuw een balans vinden.
Wat kun je doen?
Je kunt je lichaam hier natuurlijk bij helpen. Hoe kun je dit doen? Pas je ritme aan, gun jezelf meer rust. Let goed op je voeding als je klachten hebt. Heb je veel last van opvliegers, probeer dan eens uit wat je kunt laten staan, zoals koffie of chocolade. Luister naar je lichaam, als je goed luistert dan weet je wat ze nodig heeft. Je hebt alleen het besef nodig dat je iets aanpassen moet, als je meer klachten hebt.
Kleed je in laagjes (vest), zodat je kleding kunt uittrekken als het te heet wordt. Soja in plaats van melk kan helpen tegen opvliegers. Vaker bewegen op een rustig tempo (wandelen, fietsen, yoga) is vanaf nu beter dan korte momenten heftig sporten. Neem de tijd door momenten te creëren waarin je naar je lichaam kunt luisteren in plaats van alleen maar door te razen. Dit kan door meditatie, een wandeling of een yogales.
Maar vooral: blijf doen wat je fijn vindt en lach soms om jezelf en elkaar. Ikzelf merk soms al wat veranderingen hier en daar. Mijn tattoo op mijn taille, een grote feniks, wordt met het klimmen der jaren steeds meer 3-D, tot grote hilariteit van mijn dochters. Ik moet er zelf ook maar om lachen. Als ik later in een bejaardentehuis zit, hangt de feniks waarschijnlijk blubberend over mijn pyjamabroek. Maar dat geeft niets. Ik kan de verzorgsters dan breeduit lachend zeggen dat ik dat toch maar heb gedaan in mijn jonge jaren!