19 april 2017

Ben je opgegroeid in Zeeland? Dan herken je dit vast!

Als je net als ik in Zeeland bent opgegroeid, heb je vast een van de onderstaande dingen gegeten, gezegd, aan de muur hangen of gedaan?

 1. Een foto van jezelf in KLEDERDRACHT
  Wie heeft DE foto niet? Ik heb er eentje waarop ik 3 jaar was, 6 jaar en nog een keer 12 jaar. Deze foto’s hebben jaren in het huis van mijn opa gehangen en later in het huis van mijn ouders, toen mijn opaatje was overleden. Hij was zo trots op zijn kleindochter in dracht!

  Morgen verschijnt het volgende deel van "mijn zoektocht naar het echte Zeeuwse meisje" en ook deze dame had een foto van zichzelf in dracht!
  Ken je mijn boek al: “mijn zoektocht naar het echte Zeeuwse meisje” daar staan meer van dit soort mooie verhalen in! 
 2. KLOMPEN gedragen als kind
  Ik droeg voor mijn vierde jaar alleen maar klompen. Want -zo zei mijn moeder- “dat is heel goed voor de vorming van je voeten.” En het gekke? Het was niet eens raar, want in Zoutelande (waar ik toen woonde) liepen meer kinderen op klompen.

  Deze fotoshoot heb ik laatst gehad met Johan Katerberg. Zeeuwse dracht, maar dan moderner!
  Deze fotoshoot heb ik in 2017 gehad met Johan Katerberg. Zeeuwse dracht, maar dan moderner!
 3. Een opa en/of oma in DRACHT
  Mijn opa was een van de laatste mannen op Walcheren in dracht! En ik was zo trots op hem! Elke donderdag stond hij op de weekmarkt te pronken met zijn klederdracht. Toeristen namen foto’s en hij ging maar wat graag met ze op de foto.

  Opa Piet
  Opa Piet
 4. Dit Zeeuwse SPELLETJE gespeeld:
  SLABBERJANNEN was mijn favoriet!! Sta-voor-de-vogel of drink-een-slokje-en-ga-voorbij. Mijn opa had een zak met stuivers waar we dan mee speelden. Mijn favoriete spelletje!
 5. Zeeuws DIALECT (ongemerkt)
  Toen mijn eerste manuscript door mijn uitgever werd gelezen, kreeg ik als feedback terug: “jij komt uit Zeeland, want je schrijft Zeeuws.” Huh?
  Je gaat namelijk niet OM boodschappen. HAHA. Je gaat boodschappen HALEN! Om boodschappen gaan, dat is pas echt Zeeuws!

  Dit is echt een hele oude foto! Samen met mijn opa Piet in een huisje in Dishoek.
  Dit is echt een hele oude foto! Samen met mijn opa Piet in een strandhuisje in Dishoek.
 6. Zeeuwse lekkernijen!
  Nee, wij aten vroeger weinig bolussen of babbelaars. Ondanks dat veel mensen dat denken. En ook mosselen stonden niet altijd op het menu. Maar REUZEL wel. Elke week ging ik lunchen bij mijn opa Piet en kreeg ik een witte boterham met reuzel en zout. De stroop liet ik echter staan! JAMMIE!

Natuurlijk zijn er nog veel meer “Zeeuwse zaken”, maar dit zijn wel echt mijn jeugdherinneringen! Opgroeien aan de zee -met strandhuisje- en dat heel normaal vinden! Terwijl ik nu de zee zo ongelofelijk waardeer en ook mis als ik er lang niet ben geweest.

Ringrijden! Het kijken naar de mannen met hun oerkreten, het passen op het paard van mijn vader en het jonassen!
En weet je, ondanks dat we veel meer zijn dan alleen molens en kaas, niet langer op klompen lopen of klederdracht dragen (om alle vooroordelen te noemen), zijn dit de momenten uit mijn jeugd die ik enorm KOESTER. Liefdevol denk ik terug aan mijn opa die “even water ging afzetten” en mijn broertje vroeg, “moet ik helpen opa?”
Festivals Zeeland
Festivals Zeeland