3 april 2017

Op zoek naar het echte Zeeuwse meisje #4 Helen, 'business babe!'

De schorpioen gebruikt zijn giftige stekel, aan het einde van het staartachtige-achterlijf, voornamelijk om prooien te doden, maar kan deze ook inzetten ter verdediging.
Helen is wellicht een schorpioen, maar een absolute tegenpool van wat ik hierboven schrijf. Het dier versus het sterrenbeeld is natuurlijk een belachelijke vergelijking, maar ik houd van WIKIPEDIA en moest dit even opzoeken.
Wie kent Helen nu niet? Helen is samen met manlief Greg eigenaar van HoneyPie, de huiskamer van Middelburg. Toen ik haar ontmoette -de eerste keer- waren we in mijn huis voor een BLOG workshop, want Helen kan schrijven (lees HIER haar blog). JA ZEKER!
Festivals Zeeland
Geboren in Vlissingen en getogen in Koudekerke (en een beetje in Serooskerke). Een echt Zeeuws meisje dus. Op haar 18e ging ze een jaar lang backpacken door Australië en Nieuw-Zeeland! Als onzeker meisje was dit een belangrijke stap in haar ontwikkeling, want na deze reis kon ze de wereld aan.
Op het Grafisch Lyceum -waar ze ging studeren- her-ontmoette ze de Canadees Greg die ze alleen van ‘hoi’ kende. Met beide een liefde voor Grafische vormgeving ontdekten ze ook de liefde voor elkaar. Greg & Helen. Het bekt als Jip&Janneke en Ot&Sien.
Deze liefde is overigens verdrievoudigd. En de zorg voor hun drie kindjes combineren ze momenteel met het bouwen aan hun onderneming(en).
Druk? Ja, maar ze genieten allebei met volle teugen. Dat stralen ze ook uit.
Festivals Zeeland
Als grafisch vormgever een eigen horeca onderneming starten? Wat voor verhaal zit daar eigenlijk achter, vroeg ik mezelf af. Want eerlijk is eerlijk, de vormgeving rondom Honeypie staat als een huis. “Ik wilde serveerster worden. Lekker in contact met de mensen, want ik houd ervan mensen blij te maken.” Met haar taarten maakt ze dagelijks mensen blij -zowel offline als online- dus ik denk dat die missie geslaagd is.
Na haar opleiding is ze linea recta terug naar Zeeland getreind. “Het grootse en stadse van Rotterdam was echt heel fijn en ik heb heel veel plezier gehad, maar toch wilde ik mezelf niet buiten Zeeland vestigen.”
In 2007 opende ze samen met haar moeder Honeypie. Een vijfjarenplan lag op de plank. Stoffen, taart, lunch, koffie en thee.
Na drie maanden kreeg ze last van paniek. Wat heb ik gedaan? Gaat dit wel lopen? Herkenbaar voor veel ondernemers denk ik. Scherp als dat ze was, merkte ze wel dat de taarten die ze verkochten liepen als een trein. Schoon op. Elke dag weer.
HoneyPie in Middelburg
Een high-tea (toentertijd nog niet zo’n hype als op dit moment) was de volgende stap. De eerste keer dat ze een high-tea organiseerden kwamen er welgeteld twee personen. Maar Helen hield vol en het groeide. Elke week weer vermenigvuldigden de taart-eters zich en we weten allemaal wel hoe het afliep toch?
Honeypie is een merk in Zeeland. Wie taart denkt, roept Honeypie. Na 4 jaar een eigen onderneming werd het echt te druk voor Helen. De mama van Helen stopte met haar stoffenwinkel en Greg joined the forces. 
De eerste week liepen ze kibbelend naar huis, maar ondertussen weten Helen en Greg precies wat het geheim is van een goed (ondernemers) koppel. “Je moet altijd eerlijk zijn, maar ook zeker flexibel. Weet je? Het draait ook echt om wederzijds respect. Elkaar iets gunnen en de meest belangrijke: pick your battles!”
Als Helen praat over Greg krijgt ze een twinkel in haar ogen. Een lach op haar gezicht. Mensen, als dit geen liefde is?! “Hij is echt een heel lieve papa. Praat tegen iedereen, is sociaal. Hij is gewoon heel erg leuk!”
Ik (Rachelle) vul zelf nu even aan dat Greg ook heel grappig is. Menigmaal heb ik krom gelegen als hij het Facebook account van Helen weer hackte om een grappige post op haar tijdlijn te plaatsen.
Cake Dealer Zeeland
Na de geboorte van hun tweede kindje (“ieder kind is een onderneming op zich,” vult Helen aan) was het koppel klaar voor wat nieuws. Je ziet, het brein van een ware ondernemer heeft nooit rust. Ze kochten een caravan. “Geheel out of the blue overigens,” vertelt Helen. Deze hebben ze omgebouwd tot foodtruck en ook dit verhaal werd een succesverhaal. “The Cakedealer” is namelijk een graag geziene gast op feesten en partijen.
Voor de Culicaravaan heeft het Honeypie team -het eerste festival waar ze stonden- twee dagen taarten staan bakken. De eerste dag stond er een rij van zeker 10 meter voor de foodtruck en waren ALLE taarten verkocht. Met alle hens aan dek zijn ze de drie dagen doorgekomen en besloten ze voortaan de Zeeuwse Foodfestivals af te gaan met de Cakedealer.
“Maar goed, als we dit gingen doen, moest de keuken groter,” vult Helen aan. Er moest een externe keuken komen, en ook een plek waar de caravan gestald kon worden. Dus kocht het koppel een loods op Arnestein met een grote keuken, koelcel en grote ovens. The Honeypie Bakery was geboren, van waaruit ze taarten leveren aan diverse bedrijven in Zeeland!
Honeypie Bakery
De naam Honeypie had ze overigens al bedacht toen ze in het 3e jaar zat van het Grafisch Lyceum. Helen is namelijk erg fan van de Beatles. (“she was a working girl…. “). En dit jaar is bekend geworden dat Greg en Helen de organisatie van de Culikaravaan over gaan nemen van Willem en Nina. De cirkel is rond!
Foodfestival Middelburg
Niet lullen maar poetsen, zou zomaar het motto kunnen zijn van Helen. Ze is zeker geen prinsesje, maar staat stevig met haar poten in de klei. Ze werkt keihard, maar geniet ook echt met volle teugen van het leven door trouw te zijn aan haar eigen ideeën, altijd authentiek en in voor een nieuw avontuur.
Een typisch Zeeuws meisje! I love it! 

Fotocredits: HoneyPie in Middelburg
Fotocredits: HoneyPie in Middelburg

Festivals Zeeland
Festivals Zeeland
Festivals Zeeland