19 juli 2016

Van Moskou naar Domburg

In de Domburgse villa Duinvliet ontmoet ik een vrouw die de Russische mediawereld veroverde met de oprichting van Cosmopolitan en Yogajournal. 
ELLEN VERBEEK, echtgenoot van Derk Sauer is een vrouw van wereldformaat die de cultuur en het bewustzijn van de Russische vrouw beïnvloedde door onderwerpen als voorbehoedmiddelen, seks, abortus, emancipatie onder de aandacht te brengen.
Wie is Ellen en wat is haar band met Zeeland? De komende weken neem ik je mee in haar leven tussen Rusland en Duinvliet. 
COSMOPOLITAN
De yogareis van Ellen begint in de tijd dat zij hoofdredactrice is van Cosmopolitan in Rusland. Het was een periode waarin het tijdschrift te maken kreeg met de Maffia.
Op een dag werd een van haar fotografen bewerkt met een boksbeugel, met de vermelding dat dit een waarschuwing voor haar baas was.  Kort daarop werd een van haar redactieleden neergeschoten en verwond. Ellen vreesde voor het leven van haar man en de veiligheid van haar gezin.

Foto's: Mechteld Jansen www.forumfotografie.nl
Foto’s: Mechteld Jansen
www.forumfotografie.nl

Hoewel de dader werd opgespoord en deze naar het buitenland vertrok, lukte het Ellen niet om de angst in haar lijf los te laten.
Ellen: “Angst is iets dat zich in je lijf gaat vastzetten. Angst is vaak irreëel, maar deze angst was zeer reëel.”
Een yogaretreat in Portugal zou de oplossing en rust bieden.
Tijdens deze retreat kon Ellen eindelijk de spanningen loslaten. Deze periode bleek een keerpunt in haar leven.Zij zocht een andere hoofdredactrice voor Cosmopolitan en in 2001 startte zij de Russische versie van Yogajournal.
Dit artikel is deel 1 van een vierluik.