30 juli 2016

Van Moskou naar Domburg #3

Klik hier als je de eerste twee delen nog eens wilt lezen –>> #1 en #2
YOGA als LEVENSWEG
Ellen Verbeek startte met haar man een yogacamping en yogaretreat YOGABEE in Domburg.
Toen zij 17 jaar geleden villa Duinvliet in Domburg kochten was dit de plek waar zij met haar man en drie zonen kon onthaasten van het leven in Moskou. Het idee voor een yogacamping ontstond pas toen zij in 2010 het aangrenzende terrein kochten.
YOGABEE camping en retreat werd een feit en biedt nu plek aan 15 staanplaatsen voor caravans, tenten of campers, inclusief ontbijt en yogales.
Yogagedachten 
De prachtige villa achter de camping biedt ruimte aan 16 personen met verwarmd zwembad, sauna, yogazaal en tennisbaan. Zowel de camping in de boomgaard als de retreat-villa ademen een en al zuiverheid, rust en ontspanning uit. Alles is met oog voor detail ingericht en nodigt uit tot loslaten.
Ik vraag me af welke rol yoga en de yogagedachten (yama’s en niyama’s) in het leven van Ellen spelen.

Foto's: Mechteld Jansen www.forumfotografie.nl
Foto’s: Mechteld Jansen
www.forumfotografie.nl

Geweldloosheid
Ellen: “Wanneer je kiest voor een bepaalde levenswijze dien je dat ook consequent te doen. Zo voer ik het principe van geweldloosheid door in mijn veganistische manier van leven. Ik kan niet tegen geweld zijn en dan wel vlees eten. Ik dring het echter anderen niet op. Mijn man is wel vegetarisch, maar eet bijvoorbeeld wel ei. “
Wat vind je de belangrijkste yogagedachte?
Ellen: “Dat is absoluut ‘Ahimsa;’ geweldloosheid, dus ook vriendelijk zijn. Dat is eenvoudig wanneer mensen jou ook vriendelijk behandelen, maar veel lastiger wanneer mensen zich naar gedragen. Dan is het juist de kunst om die persoon met vriendelijkheid te ontwapenen.
Het gaat eigenlijk allemaal om drie belangrijke dingen in het leven:
To be kind
To be Kind and
To be Kind.   
Deze hartelijkheid zie ik helemaal in Ellen terug!
Volgende week het laatste deel van dit vierluik over Ellen!