23 april 2016

Mijn vriend wilde een baby, maar ik niet!

Wat doe je als je vriend het vanaf het begin van je relatie steeds over baby’s heeft? Wat als dit op een gegeven moment zo’n obsessie is dat je relatie er onder lijdt? Marijke is 26 jaar en heeft 4 jaar een relatie met Nick totdat hij de relatie op een dag verbreekt, omdat zij op dat moment nog geen kinderen met hem wil.

Kinderwens
“Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen Nick en mij. Tijdens onze eerste date vertelde hij direct over zijn kinderwens, maar ik zocht er niet echt wat achter. In onze relatie was Nick een echte gentlemen, hij was lief en attent. We hadden wel eens een meningsverschil, maar nooit echt ruzie. Hij leek de perfecte man voor mij. Na een half jaar vertelde Nick in een dronken bui dat hij met me wilde trouwen en kinderen met me wilde. Daarna maakte hij hier steeds vaker opmerkingen over. Het gaf me een verstikkend gevoel, het ging veel te snel voor mij, we waren nog maar net samen?!
tumblr_nr8ncofXTD1ted1sho1_1280
Obsessie?
Tijdens onze relatie had Nick het vaak over kinderen. Zijn ouders noemde hij wel eens voor de gein ‘opa’ en ‘oma’. Een goede vriendin van mij heeft een dochtertje en als zij bij ons waren, zag ik Nick veranderen. Het maakte echt iets los in hem, hij kon in de dagen daarna over niets anders meer praten dan over hoe geweldig dat kindje wel niet was. Het maakte mij juist opstandig, er werd zoveel nadruk op gelegd.
Nick maakte zich ook zorgen of hij wel vruchtbaar zou zijn en had het er steeds vaker over dat hij dit wilde dit laten onderzoeken. Ik vond dit onzin en voelde me door dit alles steeds meer onder druk gezet. Als ik er nu op terug kijk, denk ik dat het hele onderwerp een obsessie voor hem was.
Trouwen
Na drieënhalf jaar heeft Nick me ten huwelijk gevraagd in het bijzijn van al onze vrienden en familie. Het was een droomaanzoek en natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd. Ik weet nu dat hij dacht dat dit voor mij het zetje in de rug zou zijn om echt aan kinderen te beginnen.
Ik vind dat de liefde tussen 2 mensen de basis is en een kindje wordt geboren uit liefde. Het krijgen van een kindje is zeker ook niet vanzelfsprekend. Nick stond hier anders in, het was voor hem het doel op zich.
photo_56664_20151216
De laatste weken van onze relatie hebben we bijna alleen maar ruzie gemaakt, iets wat we daarvoor nooit hadden. Hij heeft me voor het blok gezet, als ik niet zwanger wilde worden, zou hij wel een andere vrouw zoeken. Hij heeft gezegd dat als hij wist dat ik twijfelde over het krijgen van kinderen, hij me nooit ten huwelijk had gevraagd.
De keuze
Op een gegeven moment heeft Nick me twee keuzes gegeven. Of ik zou met hem trouwen, hem een kind geven en enorm ongelukkig worden of ik wilde niet aan kinderen beginnen en hij zou de relatie verbreken. Ik werd er onzeker van en begon aan mezelf te twijfelen, was ik wel normaal dat ik niet wist of ik wel kinderen wilde? Ik wilde hulp zoeken via de huisarts. Dit wist Nick, maar hij vond het allemaal te lang duren.
Voordat de hulp opgestart was, heeft Nick de relatie al verbroken. Ik kon hem niet met zekerheid zeggen dat ik ooit zwanger wilde worden. Hij durfde dit risico niet te nemen, het risico om kinderloos te blijven.
Ondanks alles was ik er kapot van, mijn hart brak in miljoenen stukjes. Ik wilde niet dat het voorbij was, ik hield van hem en wilde een toekomst met hem opbouwen. Natuurlijk heb ik er ook over gedacht om gewoon te zeggen dat ik wel kinderen met hem wilde, dan zou hij in ieder geval bij me blijven. Maar ik zou dan in een leugen leven, dat kón ik niet.
Sunglasses on the back of a head
Broedmachine
Terugkijkend op de afgelopen tijd heb ik me denk ik vooral verraden gevoeld, in zijn ogen was ik alleen maar een broedmachine. Ik weet dat hij veel van mij hield, maar zo ga je niet met mensen om, zeker niet met je verloofde!
Tijdens onze relatie heb ik jarenlang buikklachten gehad. De dokter gaf aan dat het stress was, maar ik had toch helemaal geen stress? Alles ging goed, ik kon het niet verklaren. Na de breuk zijn mijn buikklachten in één keer verdwenen. Nu realiseer ik me dat ik onbewust al die tijd op eieren heb gelopen. Ik dacht dat ik een geweldige relatie had, maar soms wil je niet inzien hoe je relatie daadwerkelijk in elkaar steekt. Ik dacht dat ik de persoon kende waarmee ik mijn leven deelde, helaas bleek dit niet zo te zijn. ‘Liefde maakt blind’ wordt wel eens gezegd…
Op dit moment kan ik zeggen dat ik enorm trots op mezelf ben. Ik ben bij mijn eigen standpunt gebleven, bij mijn eigen gevoel. Ik heb het zwaar gehad, maar het gaat nu veel beter met me. Ik vond het erg moeilijk om naar de toekomst te kijken, maar nu verheug ik me op mijn toekomst.
Door deze ervaring weet ik sterker dan ooit wat ik wel wil en wat ik niet wil. Eén ding is zeker, als het mij gegund wordt, zullen mijn kindjes komen. Als Nick geduld met me had gehad en me niet steeds voor het blok had gezet, had ik dit ook met hem gewild”.

Vanwege de privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd.
Wil je in contact komen met Marijke? Mail de redactie van de Zeeuwze.