26 mei 2016

Little Spoon, ochtend routine!

Onze challenge heeft een hoop losgemaakt. Elke dag weer ontvingen we vele  mailtjes en reacties op onze vlogs over vroeg opstaan.
Sommige stonden al (voor ons echt te) vroeg op, anderen deden mee aan de challenge en zette braaf hun wekker een uur (of zelfs twee uur) eerder dan normaal gesproken.
Mede door jullie berichten waren de ochtenden heel fijn. Iets met gedeelde smart. Onze dank daarvoor.

Stefanie van Little Spoon reageerde op Instagram op een van onze posts, dat ze ook zo vroeg opstond, maar dat het weleens anders was geweest. Wij gingen natuurlijk met haar in gesprek om erachter te komen wat iemand bezielt om zo vroeg uit haar warme bedje te stappen.

Hoe vroeg sta jij eigenlijk op elke ochtend? En ook in het weekend?
Om kwart over zes stap ik uit bed!  In het weekend zet ik geen wekker, maar ben ik vaak wel vroeg wakker. Niet rond de klok van zes hoor, eerder half acht. Wel grappig om te vertellen is dat ik niet altijd zo’n early bird was.
Vorig jaar stopte ik met mijn kantoorbaan. Elke dag werd ik om half negen op het kantoor in Goes verwacht. Iedere avond nam ik me weer voor om lekker op tijd op te staan. Rustig wakker worden, ontbijten, lunch voorbereiden, douchen en op het gemakje richting kantoor. In de praktijk was het alleen net wat anders. Ik stelde het opstaan soms zo lang uit, dat ik nog maar een kwartier had tot ik in de auto moest zitten. Haar nat, zonder make-up, gehaast en gestrest. Al rijdend deed ik mascara op en ondertussen at ik een appel. Om vervolgens te laat binnen te stappen.
Eigenlijk start je dag dan al met een één nul achterstand. Blij dat die tijd voorbij is!
alarm clock
Houd je van slapen? En zo ja, waarom sta je dan zo vroeg op?
Ik ben echt dol op slapen en heb ook nooit moeite om in slaap te komen. In de auto van Vlissingen naar Middelburg val ik zelfs in slaap. Niet als ik achter het stuur zit natuurlijk.
Hoewel ik gek ben op slapen, hou ik ook van het leven overdag en dan vooral de ochtenden. Het gevoel dat de dag nog een onbeschreven blad is en je alles kan doen wat je wil, vind ik fijn. Alles voelt anders. Vrolijk fluitende vogeltjes, de zon die opkomt of juist nog in het donker wakker worden met koffie. Ik ben trouwens ook meer een ochtendmens dan een nachtbraker. Dat laatste is leuk op z’n tijd, maar in de ochtend ben ik op mijn best.
Hoe laat ga je dan naar bed?
Dat verschilt echt heel erg. Variërend van negen uur tot twaalf uur en alles wat er tussen zit. Als ik het heel druk heb of na een heftig weekend ,waar ik dan wel de nachten heb verkend, ga ik vroeg naar bed. Gemiddeld slaap ik vanaf tien uur.
Hoe creëer jij structuur in jouw drukke leven?
Door zo vroeg uit bed te gaan. Ik ben vrij chaotisch en impulsief van mezelf. Soms vind ik het lastig om mezelf te focussen. Door prikkels bijvoorbeeld.
’s Ochtends vroeg heb ik dat minder en het geeft me een bepaald ritme. Ik ben ondernemer en bepaal zelf mijn agenda. De structuur die ik had bij mijn werkgever is weg en die creëer ik op deze manier zelf.
Wat voor voordelen heeft vroeg opstaan voor je?
Ik ben productiever, minder gestrest en voel me gewoon beter. Ik kan echt zo genieten van mijn eerste cappuccino ’s ochtends. De poezen die dolblij zijn dat ik uit bed kom en waar ik even mee knuffel. Waarschijnlijk verheugen ze zich niet zozeer op de knuffel maar meer op het gevulde etensbakje. Ook prima.
IMG_1010
Timemanagement! Wat doe jij de ochtenden als je zo vroeg op staat? Ben je dan al gelijk productief?
En hoe merk je dit aan de rest van je dag?
Ik begin de dag altijd met het maken van een cappuccino. Die drink ik dan samen met mijn man Ruben. Vaak lees ik ook de krant. Daarna klap ik mijn laptop open en werk de Social Media kanalen van Little Spoon bij en beantwoord wat mails. Vervolgens  stap ik onder de douche en maak ontbijt. Wat ik daarna doe is afhankelijk van wat er op mijn to-do-list staat. Soms werk ik vanaf een flexplek en dan maak ik me klaar om daar naartoe te gaan. Als ik vanuit huis werk, blijf ik aan de eettafel zitten.
Slaap je nog wel uit?
Soms, maar niet vaak meer. Ik vind het zo zonde van mijn dag. Het klinkt echt als een vreselijk cliché, ik weet het. Toch is het zo. Als ik dan overdag nog moe ben kruip ik liever nog even op de bank met een dekentje voor een middagdutje. Heerlijk is dat.
Hoeveel uur slaap heb jij nodig gemiddeld?
Best wel veel hoor. Zeker wel acht a negen uur.
Onze conclusie?
Kijk, en dat wat Stefanie vertelt,  is dus eigenlijk onze conclusie na een week lang om 5.45 uur opstaan.
Het is even lastig (je bed is zo heerlijk warm en je ligt nog zo lekker), maar als je er eenmaal uit bent zijn er zoveel voordelen.
Rustig op starten (lang in bad, douchen, ontbijten, haren, make-up, lunch klaarmaken etc.), de wereld die zacht ontwaakt voor je ogen (buiten is het stil, je ziet mensen met verwilderde haren in hun woonkamer, hondenbezitters die geen keuze hebben en de vroege vogels op weg naar het werk) en de zeeën van tijd die je hebt (waardoor je al productief bent en zaken van je lijst kunt afstrepen).
Young woman blow drying hair
Dus ondanks de hinder die we ervaren om daadwerkelijk uit bed te stappen zijn de voordelen in de meerderheid. Bewezen is inderdaad dat je gedurende de dag productiever bent, niet als een kip zonder kop achter de feiten aanloopt en –laten we eerlijk zijn- als je vroeg naar bed gaat is het best te behappen (ware het niet dat dit deze week niet lukte om voor 23.00 uur in bed te liggen).
Wederom een succesvolle challenge voor ons. We kunnen wel zeggen.. eentje die ons leven heeft veranderd? Of je nog elke ochtend een post van ons krijgen om 6.00 uur is de vraag (waarschijnlijk niet), maar weet dat we in ieder geval wakker zijn.
Op naar de volgende challenge!