24 oktober 2017

Kweekvis JA/NEE? De Yellowtail Kingfish met als ambassadeur chef-kok Mart Scherp!

Overbevissing is een probleem, wereldwijd. Ook kweekvis ligt onder vuur: eenzijdig voedsel voor de kweekvis, volgespoten met antibiotica en een bron van ziektekiemen. Men ziet soms door de vissen de tank niet meer, dus toen ik werd uitgenodigd voor een rondleiding bij kweekbedrijf Kingfish Zeeland (met een proeverij) was ik enthousiast. Zou ik antwoord krijgen op de vraag kweekvis, ja of nee? 
Tekst: Rachelle Verhage 

Chef-kok Mart Scherp

YELLOWTAIL KINGFISH
Yellowtail Kingfish is een gekweekte duurzame vis die gekweekt wordt aan de voet van onze Zeelandbrug. Deze vis is een tonijn-achtige vis, die oorspronkelijk voorkomt in de wateren van Nieuw-Zeeland tot het puntje van Zuid-Afrika en veelvuldig gebruikt wordt in de Japanse keuken. De vis wordt vaak rauw gegeten, maar kan overigens ook (kort) gegrild worden.
We verzamelen ons op een koude dinsdagochtend met een groep nieuwsgierige (en hongerige-althans ik) media in Colijnsplaat voor een rondleiding door dit bedrijf. Ohad Maiman (zie foto) leidt ons rond door het bedrijf waar hij CEO is, samen met zakenpartner -operationeel directeur- Kees Kloet.
Ohad Maiman

Voordat we beginnen aan de rondleiding  krijgen we blauwe (smurfen) overschoenen aan -ter bescherming- en zien we een blije Ohad die mede deelt dat hij die dag nog een e-mail heeft ontvangen van de beheerder van de VISwijzer met daarin dat de Yellowtail Kingfish is beoordeeld op basis van duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen, impact op de omgeving en het beheer.
Een lekker (rauw) hapje!

IN LEKENTAAL
In begrijpelijke (mijn) taal komt het erop neer dat ze groen scoren op de VISwijzer! Wat inhoudt dat de vissen geen antibiotica krijgen, en organisch visvoer dat is gemaakt van MSC-gekeurd slachtafval. Daarbij maakt Kingfish Zeeland gebruik van water uit de Oosterschelde  en voorkomt zo vervuiling van de tanks. Kweekvis tanks zijn namelijk vaak vervuild, met alle gevolgen van dien.
Ohad legt uit dat het water in de tanks bij Kingfish constant wordt ververst en daardoor niet vervuild kan raken. Een reden dat er geen antibiotica nodig is. En wat mij betreft is dat laatste is van cruciaal belang in deze tijd.

In ons vlees en vis wordt regelmatig antibiotica gespoten. Als moeder van drie probeer ik -met het kleine beetje kennis die ik heb over dit onderwerp- altijd te kiezen voor biologisch vlees en vis en goed te kijken naar de keurmerken. Voor mij is het dus belangrijk te weten dat er geen antibiotica wordt gebruikt!

Mart Scherp aan het werk

GROENE ENERGIE
De energie die nodig is, haalt het bedrijf uit windmolens en zonnepanelen. “Het is belangrijk dat we ook aan onze kinderen denken en aan de footprint die we achter laten,” zegt Ohad wanneer ik aan hem vraag waarom hij het belangrijk vindt om gebruik te maken van groene energie. Een betrokken vader die nadenkt over de toekomst van zijn kinderen en hierin ook een leidende rol wil spelen.
De baby tank

MART SCHERP
Mart -naast chef-kok bij restaurant Scherp in Middelburg- is ambassadeur voor de Yellowtail Kingfish.
En daar ik hem ken, wilde ik toch die ene kritische vraag stellen waarom hij zich juist aan deze (kweek)vis verbindt?

“Naast dat ik gezien heb hoe er wordt omgegaan met de vis, de duurzaamheid, organisch visvoer zonder gebruik van antibiotica én gebruik van groene energie, ben ik ook fan van de smaak. Het visvlees is een beetje vettig met een mooie structuur, en een zeer delicate smaak. Deze vis behandel je als een biefstuk en is een goed alternatief voor tonijn!”

Proeverij Kingfish Yellowtail

DE SMAAK??
En dan nu nog een belangrijk punt: hoe smaakt deze vis? Mijn smaakpapillen vierden die dag een feestje, want deze vis is echt heel erg lekker. Een stevige vis die door zijn ietwat neutrale smaak (dus niet heel ‘visserig’) enorm goed verwerkt kan worden in de diverse gerechten. Ik heb hem rauw mogen proeven, ietwat gezuurd en (kort) gegrild en ben echt zeer enthousiast over de smaak. Ook Johan, die natuurlijk de foto’s heeft genomen tijdens de rondleiding, heeft de vis geproefd en was vol lof.
Mart z’n magie in combinatie met deze vis? YUM. Meer lezen over restaurant Scherp in Middelburg? Klik <<<HIER>>>
Wat mij betreft is Kingfish Zeeland er in geslaagd de Yellowtail Kingfish dusdanig neer te zetten dat we met een gerust hart deze (kweek)vis kunnen nuttigen. Ik heb een bijzondere manier van ondernemen mogen ervaren, innovatief en met respect voor het milieu en de vis!

De foto’s zijn gemaakt door Johan Katerberg, klik <<<HIER>>> voor meer informatie.