Kramen in het Buitenland

New York, Brazilië, Abu Dhabi, Londen… De wereld mogen bezoeken voor je werk? Dat lijkt voor sommigen een droom, maar voor Jolanda is dit realiteit. Zij is namelijk kraamverzorgster. En niet alleen in Nederland, maar ze kraamt over de hele wereld. Nieuwsgierig naar deze globetrotter gingen we, op uitnodiging, een bakje thee drinken met haar bij Exprezzo in Middelburg.
Van Middelburg naar Singapore
Kramen op deze authentieke en unieke manier lijkt een droom, maar Jolanda vertelt dat het niet voor iedereen is weggelegd. “Er is een behoorlijke mate van flexibiliteit nodig om dit werk te kunnen doen. Want het ene moment zit je op terras en het volgende moment zit je in het vliegtuig op weg naar Singapore.”
Jolanda startte in 2013 als internationale kraamverzorgster, als eerste in Zeeland. Dit kon alleen maar omdat haar kinderen al volwassen waren en ze dus de flexibiliteit had om af te reizen naar de meest verre oorden.
“Je bent 24 uur per dag (voor een week) in het huis van het gezin waar je kraamt, dus het is een hele mooie en persoonlijke manier van begeleiden. Je bezoekt echt de prachtigste plekken, en gelukkig is daar ook tijd voor. Je leert andere culturen kennen en begeleidt een gezin een week lang heel intens.”
Kennis maken via SKYPE
In Nederland is de kraamzorg goed geregeld, maar in het buitenland kennen ze geen kraamverzorgster en voor Nederlandse gezinnen die zich in het buitenland hebben gevestigd is dit dus een uitkomst. “We maken tijdens de zwangerschap kennis met elkaar, natuurlijk via de skype, en dan spreken we af wanneer ik (rond de uitgerekende datum) naar het gezin vlieg.”
En hier komt de flexibiliteit om de hoek kijken, want het kan zomaar zijn dat je eerder, of later vliegt dan de uitgerekende datum.
“Het grote voordeel dat ik 24 uur bij een gezin aanwezig ben, zijn de flexibele werktijden. Het kan zomaar zijn dat ik van 12.00 uur tot 21.00 uur werk, als dit beter uitkomt voor het gezin. Dit is allemaal te regelen.”
Kramen is moederen
Daarnaast valt me heel erg op hoe zorgzaam, liefdevol en met een duidelijke visie zij in het leven staat als kraamverzorgster. “Ik neem tijdelijk de rol van moeder over in het gezin, zodat moeder ontlast wordt en volledig kan genieten van de kraamtijd. Ze krijgt het druk genoeg als ik weer weg ben namelijk.”
De landen die ze bezoekt verrijken haar net zo als dat zij de gezinnen verrijkt. “Elk land heeft zijn eigen specifieke kenmerken en cultuur. Het is gewoon heel leerzaam om ze op deze manier te mogen bezoeken en het maakt me een rijker mens.” Haar ogen stralen als ze de woorden uitspreekt. Mooi om te zien hoe iemand met zoveel passie haar werk uitoefent en daarbij deze mogelijkheden krijgt.
Nederland versus..
Natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo is het in Zweden gebruikelijk de navelstreng met een elastiek af te binden en niet met een klem zoals bij ons. “Ook een mooie ervaring was in Manchester, bij twee vrouwen. Het waren bijzondere vrouwen en ze leefden heel basic. Alles was homemade en second hand. Ze trokken zelf de sla uit de tuin als ze sla gingen eten. Om te zien hoe basic deze vrouwen leefden was heel bijzonder.”
“Weet je,” vervolgt ze, “mensen zijn altijd dankbaar. Je geniet mee met hun pril geluk in wat vaak de mooiste tijd van iemands leven is.”
Een ander voorbeeld is Brazilië. “In Brazilië is het geven van borstvoeding heel normaal, zoals het hoort te zijn. Ze zijn totaal niet preuts, het wordt overal gegeven en niemand die er iets van vindt of zegt. Dat is in Nederland wel anders.”
Een mooi gesprek met een mooi mens. Ze kraamt met passie met veel liefde en ziet daarnaast de hele wereld aan zich voorbij komen. Het kan dan ook niet anders dat je hier rijker van wordt. Naast dat het weleens lastig kan zijn voor haar leven in Nederland, denk aan afspraken die je hebt staan die niet altijd door kunnen gaan als er rond die tijd een baby wordt geboren, maar het maakt haar zeker weten een rijker mens. Ze houdt trouwens ook een dagboek bij van al haar mooie reizen, gezinnen en meer!
Klik hier als je meer wilt lezen.