1 september 2016

Ken jij deze Zeeuwse weetjes?

Weet jij deze Zeeuwse weetjes?

1 De Ketchup Fabriek
Wist jij dat we in Zeeland de (landelijk heel succesvolle) Ketchup Fabriek hebben? 
En dat er in Zeeland de meeste ketchup per inwoner wordt gegeten van heel Nederland?

De ketchup fabriek in Zeeland!
De ketchup fabriek in Zeeland!

2 De Bolus
De naam ‘Bolus’ stamt uit het Hebreeuws! Vermoedelijk is de naam afgeleid van het Hebreeuwse “beluloth.” In Portugal bakt men allerlei soorten gebak met veel suiker en kaneel en deze heten allemaal “Bolo” met als meervoud “Bolos.”
De Zeeuwse bolus
De Zeeuwse bolus

3 De Mossel
Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland!
4 Het laagste punt van Zeeland!
Zestig meter onder NAP, daar ligt het laagste punt van Zeeland! 
Het ligt in de Westerscheldetunnel.
5 Waarom zoveel kinderkopjes in Zeeland?
Dat komt omdat de meeste kinderkopjes in België gewonnen werden. Vanuit daar kwamen ze de grens over en werden wegen aangelegd. De afstand was dan vaak maar erg klein, de stenen kon gemakkelijk van A naar B vervoerd worden.
6 Waarom staat Michiel de Ruyter op de boulevard?
Van 1841 tot 1894 stond het beeld op het De Ruyterplein. Pas sinds 1894 staat het gietijzeren standbeeld op de boulevard. Het staat sindsdien zo opgesteld dat Michiel de Ruyter over de Westerschelde uitkijkt. Zijn blik op het water: de plek waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht.
7 Ken jij Turkeye al?
Hoe komt het Zeeuwse plaatsje Turkeye aan zijn naam? 
Volgens Huib van Iwaarden heeft het spreekwoord ‘Liever Turks dan paaps’ er alles mee te maken. Van Iwaarden is gids in Zeeuws-Vlaanderen en gespecialiseerd in de historie van de streek. De Turken werden gezien als grote bedreiging voor Europa. Maar volgens Van Iwaarden in de Nederlanden was de haat tegen de Spanjaarden zo fel, dat men zelfs de Turken verkoos boven de Katholieke Spanjaarden.
Vliedbergen
Vliedbergen in Zeeland

8 Wat zijn toch die heuvels in het Zeeuwse landschap?
Die vliedbergen zijn kunstmatige heuvels van zo’n vijf tot twaalf meter hoog. De naam lijkt erop te wijzen dat de heuvels bedoeld zijn om te vluchten, vlieden, voor het water. Dan konden de schaapjes op het droge staan, maar ook de mensen.
9 Het Zeeuwse volkslied, ken jij hem?
10 Zeeuwse Parels
Het is een kleine kans, maar toch gebeurt het!! 
Mensen die een parel in een oester vinden. 2013 was een goed jaar voor de parels. Toen werden er vijf in Zeeuwse oesters gevonden!

Heb je nu ook zo’n leuk weetje? Laat het ons even weten!!