Juiste omgangsvormen voor WhatsApp?

lieve mensen, het is tijd, de hoogste tijd
In een tijd waar ik sommige mensen vaker via WhatsApp spreek dan in het echte leven merk ik dat het mij eigenlijk ook irriteert. Zegt de grootste WhatsApp aandeelhouder van Zeeland (ja, ik ‘app’ echt mega vaak). Wat ik merk is dat er omgangsvormen zijn op WhatsApp die in het dagelijks leven niet voorkomen, want hoe vaak sta jij voor iemand en zeg je (zonder te groeten): “HUH?” Precies.

Hoe vaak komt het niet voor dat je een WhatsApp bericht ontvangt zonder: “hoi-goedemorgen-hallo-yo-joe-hé-dag,” maar dat iemand direct zijn vraag stelt?
Zou je dat doen als je op straat iemand tegen kwam en je nog iets moest vragen?
“Waar heb je die schoenen gekocht?” Zonder te beginnen met: “Hé, hoi! Hoe is het? Leuke schoenen, waar heb je deze gekocht?” Nee toch?
WhatsApp = social?
Begrijp me niet verkeerd: ik stuur tegenwoordig (ook) liever een WhatsApp dan dat ik bel (is zo lekker snel ook), maar probeer wel beter te letten op mijn Social omgangsvormen, want ik merk dat bij sommige mensen (haha, iedereen waar ik ooit mee heb gesproken via de WhatsApp checkt nu zijn/haar telefoon) de memo niet helemaal is aangekomen. Welke memo?
De WhatsApp omgangsvormen (volgens mij dan, hè).
De 5 geboden
- Als je begint met een gesprek begin je ook met een groet. “Hoi” kan een optie zijn.
Hieronder een aantal opties:
Hallo
Dag
Joe
Goedenmorgen
Goedenmiddag
Goedenavond
Hé (wellicht niet heel beleefd, maar beter dan niets). - Als je via WhatsApp een vraag hebt gesteld en je hebt binnen 24 uur geen reactie (hoe durven ze: want je was écht online), stuur dan geen “?” zonder tekst daarbij.
In het dagelijks leven zou dat hetzelfde zijn als dat je mensen tegenkomt die uit het niets ineens tegen je zeggen: “HUH?”Staat gewoon niet zo netjes, dus via WhatsApp kun je ook vragen: “Hé hoi, had je mijn berichtje ontvangen?”
Praat via WhatsApp zoals je zou praten in het echte leven. Voorbeeld?
Mensen zenden de godganse dag, maar een vraag stellen kan toch ook vriendelijk? “Goh, wil jij dat boek eens voor mij plaatsen/halen?”
In plaats van: “Dat boek, plaats/haal je dat even?”
In het echte leven zou dat ronduit brutaal zijn en zou je vroeger van je moeder een draai om je oren hebben gekregen.- Een misverstand ontstaat in luttele seconden, want je ziet iemand zijn hoofd niet, dus kan de tekst verkeerd geïnterpreteerd worden. Nu hebben we allemaal een gevoel (soort zesde zintuig?) dat redelijk tot goed ontwikkeld is en voelen we het vaak feilloos als de energie tijdens zo’n gesprek verandert. Mag ik je dan verzoeken dit te vragen: “Zijn wij oké?”
- WhatsApp is een zeer toffe AANvulling, handig als je in het buitenland bent (even snel een berichtje als teken van leven), of als je niet direct bij iemand kunt zijn. Maar er gaat niets boven elkaar zien, knuffelen, kussen en onder het genot van een lekker bakje gevuld met drank naar keuze te praten met elkaar. In elkaars ogen te kijken of samen even stil te zijn.
- En een stiekem 6 voor de mensen die vaker met mij appen: heb geduld.

spelende vrouw, wat heb je nu geleerd?
Bovenstaande is natuurlijk gekscherend, máár wel degelijk gebaseerd op mijn eigen irritaties, want ik merk ook aan mezelf dat ik té gemakkelijk een WhatsApp stuur, terwijl ik dan ook even kan bellen, of nog leuker: een afspraak kan maken voor een leuke ontmoeting.
En ja, we hebben het allemaal druk: maar het moet toch niet zo zijn dat we in een tijd leven waar omgangsvormen online niet bestaan en (sommige!) mensen toegeven aan de snelheid van het leven?
Ik ben dus al een week lang goed op mijn WhatsApp-taal aan het letten en hoe ik dus ook daar op de juiste manier kan communiceren, want een betere Social wereld begin tenslotte bij jezelf.
"Ik dacht dat je alleen blogger was?"
Neen. Ik help Zeeuwze ondernemers met duimmstoppende content, Social Media (beheer), communicatie en online strategie!
Daarnaast geef ik diverse Social Media trainingen!