25 september 2016

High Sensitive Person (HSP) en balans!

In mijn allereerste blog schreef ik dat het leren omgaan met hooggevoeligheid in combinatie met wat er nog meer in je leeft belangrijk is.
Waarom dit naar mijn mening essentieel is, zal ik in dit blog gaan uitleggen. Ik ben namelijk van mening dat je niet alleen je hooggevoeligheid bent, je bent hiernaast namelijk nog zoveel meer; karaktereigenschappen, ervaringen en herinneringen door je leven heen, je (hooggevoelig) innerlijk kind, je innerlijke criticus, je beschermers, patronen, je schaduwzijde en meer.

Het totaal pakket JIJ! 
Dit hele pakket maakt wat en wie jij bent en hoe jij op alles reageert.
En je hooggevoeligheid is hier een belangrijk onderdeel van wat ook echt de aandacht verdient. Want hooggevoeligheid is naast al de kwaliteiten ook lastig om je weg in te vinden. Althans, dat is mijn ervaring. 
Ik kan de struggels nog goed herinneren, zeker van de tijd dat ik nog helemaal niet bekend was met hooggevoeligheid. Maar goed, dat is geweest; inmiddels heb ik er goed mijn weg in gevonden en begeleid ik mensen hier ook mee/in.
photo_47042_20151005
Terug naar het begin, hoe leer ik omgaan met hooggevoeligheid in combinatie met wat er nog meer in mij leeft?
Om antwoord op deze vraag te krijgen, is het belangrijk om voor jezelf te beslissen of je bereid bent om te kijken naar wat er in je leeft. Om te gaan realiseren dat je all-human bent en niet alleen je hooggevoeligheid.
Zo heb ik een kant in mij die van avontuur, uitdagingen, gezelligheid en feestjes houdt. Die het leven ten volste wil ervaren, joehoeeeeeee……..
Met andere woorden; die zoveel mogelijk prikkels nodig heeft om het gevoel te hebben dat het leeft. 
Je begrijpt: mijn hooggevoeligheid is het hier totaal niet mee eens.
Die wil namelijk zo min mogelijk prikkels tot haar nemen om zich staande te houden in deze overweldigende wereld. Die wil rust en juist geen mensen om haar heen. Die wil de stilte en ruimte ervaren.
photo_42697_20151005
Dus eigenlijk staan deze twee lijnrecht tegenover elkaar.

De één wil volop prikkels en de ander dus totaal niet. Tja, ga hier je weg maar eens in vinden. Als ik namelijk alleen maar mijn hooggevoeligheid geef wat ze wil, dat gaat die andere kant zich stierlijk vervelen. En als het andersom is dan loop ik mezelf totaal voorbij en zit ik binnen een paar weken uitgeblust thuis.
En dit is slechts één voorbeeld, zo heb ik er nog meer.

 De uitdaging hierin is om de weegschaal in balans te houden. 
Balans om elke keer weer opnieuw te voelen en jezelf de vraag te stellen: ‘Wat heb ik op dit moment nodig?’. En dit vraagt ook om keuzes te maken.
Zo ben ik nu in een periode in mijn leven dat ik erg druk ben en veel van huis ben. En ook al geniet ik hier ook weer ontzettend van, het is wel aan mij om zorg te dragen dat ik wel genoeg stilte en rust voor mezelf pak.
Nee zeggen
Dat ik echt ga staan voor mijn behoefte om in alle rust thuis tijd door te brengen, om op te laden. En dus ‘nee’ zeggen tegen mensen, uitnodigingen en afspraken. Want doe ik dat niet, ik heb uiteindelijk mezelf er alleen maar mee.
photo_32184_20140617
En dat kan lastig zijn, om deze keuzes te maken.
 Maar als jij je hier steeds meer bewust van wordt en steeds beter voor jezelf kan en mag voelen wat jij hierin nodig hebt, zal de weegschaal steeds meer in balans komen. 
Je zal je hooggevoeligheid niet als iets ‘lastigs’ ervaren, maar je kan juist de enorme kracht en schoonheid wat het bezit gaan waarderen.
Dat je het steeds meer gaat inzetten als mooie tool, voor jou en jouw omgeving.

En zo is er nog veel meer te leren over jou in combinatie met hooggevoeligheid.
Zie het als een legpuzzel die alleen jij voor jezelf kan maken. 
Elke keer weer een puzzelstukje wat je op de juiste plek kan en mag leggen.
Net zolang tot de puzzel compleet is.