23 september 2017

Het Zeeuwse scharrelvarken in Nieuwerkerk!

De varkensboer stond met een geïmproviseerde riem (een soort van plastic draad) op ons te wachten om ons rond te leiden door zijn bedrijf. De lucht was in eerste instantie niet te harden, maar na een minuut ruik je het niet meer.
De familie Stoutjesdijk heeft al sinds 1932 een agrarisch bedrijf in Nieuwerkerk met scharrelvarkens.
Ik ging een kijkje nemen!

Tekst: Rachelle Verhage


MODDERBAD
Een varken staat tot modder als een oester staat tot mijn mond. Het hoort nu eenmaal bij elkaar!
Wat wellicht niet iedereen weet is dat een modderbad van cruciaal belang is voor het welzijn van het varken, aangetoond door de universiteit van Wageningen (te lezen op vroegvogels.nl).
Zoelen genoemd. Een varken kan namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen, en om af te koelen is modder nodig. Daarnaast ook om nare beestjes te verwijderen van hun huid.
In Denemarken zijn daarom ook douches verplicht in de varkensstal, maar in Nederland (nog) niet. Als we dan even de beelden voor ons halen van de mega-stallen die helaas nog bestaan, kon ik alleen maar opgelucht ademhalen toen ik aankwam bij de varkensboer en als eerste een wei zag -met modder- waar een zestal varkens in stonden.

STAART KNIPPEN
Nog niet heel lang geleden werden trouwens de staarten van de biggen routinematig gecoupeerd. Deze boer knipt niet langer de staarten van zijn varkens. “We houden onze varkens op een milieu en diervriendelijke wijze, op stro in een nieuwe stal met buitenuitloop en volop daglicht.” Opa Stoutjesdijk paste in de jaren 70 de varkens aan de stal aan, zijn zoon paste de stal aan de varkens aan. Een wezenlijk verschil.

ZINDELIJKE VARKENS
De stal is uitgerust met een biologisch-luchtwassysteem zodat de uitstoot van ammoniak met 70% wordt gereduceerd en de geur met 85%. En ook de mest van de varkens gebruiken ze op eigen land. Aan het milieu wordt dus ook gedacht, CHECK! Wat ik dus niet wist is dat varkens zindelijk zijn?!
Varkens mesten niet graag op hun eet- of drinkplek, maar op een plek daar ver vandaan. Deze boer werkt met kou en warmte. Daar waar het warm is (de vloer) is om te eten, drinken en liggen en daar waar de vloer koud is (een stuk verder) mag het varken mesten. Moet je nagaan dat er varkens zijn die van ellende in hun eigen mest gaan liggen rollen omdat ze ten eerste te weinig plek hebben om ergens anders hun behoefte te doen. Maar ten tweede dat er geen modder voorhanden is.
Een gruwelijke gedachte zo een mega-stal.

YOUTUBE??
Wat ik heel erg leuk vind is dat deze boer een webcam in de stal heeft geplaatst waar je 24 uur per dag naar de varkens kunt kijken! Openheid op de meest moderne manier die hij kon bedenken.
PIG BROTHER heet dit kanaal en is via de website te kijken. Via deze link ga je direct naar de varkens toe: https://www.hetzeeuwsescharrelvarken.nl/Pig_Brother.html
RUIMTE?
Rest mij nog deze vraag te stellen. De ruimte die je ziet op PIG BROTHER is verwarmd, het ziet er echt helemaal prima uit, maar toch is het nog redelijk klein, m.i. Moet je nagaan?
Varkens zijn slimme dieren, schone dieren zelfs (!), hebben behoefte aan een modderbad, frisse lucht en een plek om hun behoefte te doen.
Als we ze dat allemaal afnemen (denk aan de mega-stallen) raakt het varken depressief, gestrest, gefrustreerd. En dat vlees eten we dan? NEE, DANK JE!
Dan eet ik toch liever het vlees van dit scharrelvarken!

Paardeweg 2,
4306 PJ Nieuwerkerk

T: 0111-641451/06-44301131
W: https://www.hetzeeuwsescharrelvarken.nl/index.html