28 december 2019

Glutenvrij in Zeeland || Zeeuwse Streken in Middelburg

Gluten- en Lactosevrij in Zeeland

Om gelijk met de deur in huis te vallen (en een lang verhaal kort te maken): ik heb recent -na jaren van pijn- te horen gekregen dat ik coeliakie heb, én een lactose allergie (en koemelk, om het nog makkelijker te maken). Een verademing na jaren van darmklachten en pijn. 

Gluten erbij?
Nu was ik al voorzichtig met gluten (PDS), maar helemaal mijden? Dat deed ik nog niet. Totdat de klachten écht hevig werden en ik toch besloot het te laten testen. Enfin: voordat dat korte verhaal te lang wordt: ik ga in Zeeland op zoek naar plekken waar je heerlijk glutenvrij (en lactosevrij) kunt eten en neem jullie mee in mijn zoektocht. 

Rollende ogen en zwaar gezucht

Het is lastig voor restaurants, I KNOW, en ik heb mezelf al meerdere malen een zeur gevoeld als je dan “weer” moet vragen of het mogelijk is dat ze rekening houden met je allergieën (en ik eet voor mijn werk nogal eens buiten de deur). Ook niet overal is het mogelijk en dat snap ik. 

Hype of ziekte?
Ik snap dus heel goed dat het lastig is voor restaurants, want na een gesprek met een chef-kok bleek dat er ook veel mensen vanuit een “hype” (zijn woorden) geen gluten eten, maar dan wel cheesecake bestellen als dessert. Daarom is een van de eerste lessen die ik leerde: bel van te voren even naar het restaurant om aan te geven dat het echt om allergieën gaat. 

Zeeuwse Streken in Middelburg

Afgelopen week besloot ik met mijn vriendin Suzzy uit eten te gaan en vroeg ik aan Charlotte en Cas (eigenaren Zeeuwse Streken) of het mogelijk was om met mijn allergieën rekening te houden. Dat bleek geen enkel probleem, dus zaten we op een vrijdagavond stipt 18.00 uur (“bluuven Hollanders, eej..”) aan tafel. 

Glutenvrij brood
Als eerste kregen we beide een mandje brood. Vriendin Suzzy met roomboter en zout en ik met een goede olijfolie en zout.
“Dit brood is geheel glutenvrij…”
Heerlijk (en nog lekker brood ook, want geloof me: dat is het niet altijd)! 

Dat begon al goed!

Oesters & Mosselen (klassiek)

Als voorgerecht hoefde ik niet lang na te denken: de Proeverij van Zeeuwse oesters: 2 platte en 2 creuses à la streken! Geen enkele allergie (voor mij) én een van mijn favoriete happen. Zeeuws & Zilt, heerlijk! 

Mossels (klassiek bereid)
Als hoofdgerecht koos ik voor een pan mosselen, klassiek bereid, met aardappeltjes uit de oven én twee sausjes! Tja, ook mosselen is één van mijn lievelingsgerechten, dus mij hoorde je niet klagen. 

Vriendin Suzzy had een Sushi bowl als voorgerecht
Dé proeverij van oesters
Dessert van vriendin Suzzy, dat er gruwelijk lekker uit zag!

Het dessert

Eigelijk was ik al blij na dit feestmaal en had ik er volledig op gerekend dat ik geen dessert kon eten. Máár het team besliste anders en dacht mee. “Wij hebben speciaal voor u sorbetijs, zonder gluten, lactose en koemelk… Deze wordt zelf gemaakt bij Adomani.” Tja. Je snapt: daar zeg ik geen NEE tegen. 

Sorbetijs met vers fruit

Cappuccino met Soya melk

We eindigden dit feestmaal met een cappuccino met soya melk (oké, met een schepje suiker) en een ode aan onze vriendschap, die ontstond toen we 13 jaar jong waren en samen in de brugklas zaten (zie foto). 

Het moraal van het verhaal

Na jarenlang sukkelen ben ik blij dat ik weet wat ik weet, maar vind het soms wel écht lastig (via Instagram houd ik via de stories alles bij van deze zoektocht). Begrijp me niet verkeerd: ik klaag absoluut niet, want ben ook dankbaar dat de klachten langzaam zullen afnemen. 

Vrienden
Moraal van het verhaal: wat een heerlijke avond heb ik gehad samen met vriendin Suzzy bij de Zeeuwse Streken in Middelburg. Een top team (dat graag creatief mee dacht), heerlijk (geg)eten én die inrichting, die ambiance: altijd klaar voor een geweldige avond. Bedankt (team) Zeeuwse Streken! 

Liefs

Rachelle

Restaurant Zeeuwse Streken

Adres:
Gravenstraat 6, Middelburg

Website:
Klik hier