Expeditie kroost: reizen met kinderen!

Hoewel ik ontzettend veel van Zeeland houd (en graag thuis kom) zit het reizen mij echt in het bloed. Ik houd van op avontuur gaan-andere culturen ontdekken-authentieke bordjes eten en mooie landschappen.
Wij hebben drie kinderen (nu: 17 jaar, 10 jaar en 8 jaar) en die reizen al sinds hun geboorte met ons mee! Onze oudste zoon was 5 jaar toen we voor 7 maanden naar New York vertrokken.
Onze middelste was 9 maanden toen we naar Oostenrijk reden voor een zomervakantie in de bergen en dochterlief was 2 jaar toen we twee weken Tunesië gingen ontdekken.
En hoewel we misschien geen wereldreizigers pur sang zijn heb ik wel de manier gevonden voor onszelf om te reizen met ons drietal. En ben ik ervan overtuigd dat reizen met kinderen een van de meest echte manieren van reizen is. Want een land door de ogen van een kind is altijd simpeler, mooier en meer inspirerend (overigens geldt dat eigenlijk voor alle plekken waar je bent met je kind, maar goed, laten we het even op het reizen houden).
Reis Indonesie: Bali-Ambon-Saparua
Een van de mooiste reizen die we gemaakt hebben met ons gezin was naar de eerste keer in Indonesie (toentertijd waren onze kindjes 3 jaar, 5 jaar en 12 jaar) waar we toen in 3 1/2 week drie eilanden hebben bezocht: Bali-Ambon en Saparua! Van te voren had ik mezelf best wel druk gemaakt over deze reis, want hoe zal het gaan in het vliegtuig? Is het niet teveel voor de twee kleintjes? En is het ‘veilig’ genoeg in Saparua voor onze kids?
STOP
Tijdens de reis zelf bleken mijn zorgen ongegrond. Want de vliegreis ging prima met het ‘backpack-lievelings-principe (een tasje gevuld met alle lievelingsdingen van thuis; knuffels, tekenspullen, spelletjes etc.). En teveel was het zeker niet! Ik houd mezelf namelijk altijd aan het principe dat de kindjes het tempo bepalen! En als zij zeggen STOP, dan stoppen we.
Een dagje zwembad, ligbed en eten op de hotelkamer is dan ook geen probleem.
Slim plannen
Deze reis hadden we slim gepland, al zeg ik het zelf. We begonnen op Bali om de kindjes langzaam te laten wennen aan het ritme van Indonesie. Een paar rustige dagen, eten in een restaurantje aan het strand (dus heel dichtbij) en goed slapen. Na anderhalve week vlogen we via Makassar naar Ambon toe (een vlucht van 3 uur). En ook daar hadden we gekozen voor een hotel aan het water (zodat we hetzelfde konden doen als op Bali) en vandaar uit gingen we met de boot (3 uur varen) naar Saparua. Om vervolgens weer via Ambon terug naar Bali te reizen voor het staartje van onze reis.
Fietsband en Pokemon
Het eiland Saparua was een geweldige ervaring en helemaal back to basic. Wassen in de een mandibak (een bak met water en een soort pannetje om te scheppen).
En mijn mooiste herinnering? Spelen met de kindjes op Saparua met een fietsband en een stok! Geen elektronisch vermaak, maar spelen met wat er voorhanden is. Geen Pokemon of spelcomputer, maar goede gesprekken, staren over het strand naar de zee (en zon) en eten wat er hangt aan de bomen. Ons fototoestel had bijna moeite al dat moois vast te leggen.
Tenslotte
Natuurlijk reizen WIJ graag en gaan onze kinderen mee.
Geen 2-jarige roept, “Mama ik wil naar Tunesië toe.” Dus het is een keuze die je als ouder maakt. En wij maken die keuze heel bewust en zijn ook dankbaar dat we overigens de middelen hebben om dit soort reizen te maken!
Ik wil ze graag kennis laten maken met ander culturen, de liefde bijbrengen voor het reizen en nu ze op een leeftijd zijn dat ze prima kunnen aangeven wat ze wel en niet willen, hoor ik ze nog steeds niet klagen. Dus zitten we OP DIT MOMENT (overigens met mijn neefje van 7 maanden en nichtje van 3 jaar die ook mee zijn) weer in Indonesie en bezoeken we de komende weken Bali, Surabaya & Madura (Java) en Lombok.
Mijn 10 tips
Natuurlijk heb ik de wijsheid niet in pacht, maar mocht je het leuk vinden? Hierbij mijn tips om soepel te reizen met kinderen (althans dit werkt voor mijn kids haha). Pik de krenten uit mijn pap als je wilt!
1. Wees voorbereid op ALLES!
Ik neem altijd een hele apotheek mee in een aparte toilettas (een deel in mijn handbagage, voordat je koffer kwijt raakt). Want je weet nooit wat er kan gebeuren.
Voor ons zijn de belangrijkste zaken: Cardiflor Forte van VSM (jeukende huiduitslag), Calendula wondspray van VSM, Prrrikweg spray van VSM kind en Arnikind vallen & stoten gel! En natuurlijk zonnebrand crème! Het merk Vision 50+ werkt voor ons het beste. En (pssst in geval van nood) cola werkt heel goed bij buikpijn/misselijkheid!
2. Be relaxed!
Hoe rustiger je zelf bent, hoe rustiger je kind. Kinderen voelen de energie van hun ouders feilloos, verbergen kan je niet. Hoe relaxter je dus zelf op reis gaat, hoe relaxter je kinderen zijn. Dit geldt wat ons betreft ook voor de voorbereidingen (overigens kunnen wij met z’n 5en met 1 koffer reizen en begin ik pas de avond van te voren met inpakken).

3. Rust goed uit!
Bij aankomst (zeker na 17 uur vliegen) doen wij de eerste dagen niets. Strand-zwembad-ligbed-eten in een restaurant dichtbij of op de kamer, meer niet! Zo komen onze kinderen toch sneller in het ritme van een land en rusten lekker uit.
4. Kids bepalen het tempo
Zoals ik hierboven al schreef; als onze kinderen STOP zeggen dan is het stop. En trust me, dat geven ze bij ons heel goed aan. Als ze liever op de kamer blijven hangen of aan het zwembad willen liggen of niet uit eten willen… SO BE IT. Dan passen wij ons aan. Voor ons werkt dit het beste.
5. Backpack voor de kids
Hier stoppen wij alles in van THUIS. Knuffels, tekenspullen, spelletjes en andere lievelings! Werkt zeker in het vliegtuig super goed, maar als wij op de plaats van bestemming zijn kijken ze er vaak niet meer naar om (behalve slapen met de knuffels).
6. Talk the talk
Wij vertellen alles wat we gaan doen en overleggen. Het helpt -denk ik- structuur te creëren en voor onze kinderen is het fijn als ze van te voren precies weten wat we gaan doen (zeker voor onze middelste).
7. Slapen met mama en papa?
Goed, dit is ons ding, maar ik wil het wel heel graag noemen. Thuis slapen wij graag samen in een bed (haha onze 17 jarige allang niet meer natuurlijk), van kleins af aan slapen ze al bij ons. Dus dit houden we op reis ook vol. Dit betekent vaak wel een hele volksverhuizing als we aankomen (in Kaap Verdie zijn we best lang bezig geweest om het matras van de slaapkamer naar de bedbank in de woonkamer te slepen en een soort 4 persoons bed van te maken), maar dan is het ’s nachts wel vertrouwd voor de kids.

8. Maak een nestje
In het vliegtuig maken wij altijd een nestje. Kussen mee, dekentje (krijg je op lange reizen ook van de vliegtuigmaatschappij) en dan stoel plat (enigszins) en een nestje maken. Als je je handbagage koffer aan het voeteneinde zet als bed-verlenging (deken eroverheen) dan slapen ze al een stuk lekkerder. En vaak ben ik een soort hang-kussen waar ze hun voeten overheen leggen. Ik weet altijd dat ik in ieder geval slecht slaap in een vliegtuig, maar als de kids maar slapen toch?
9. Rust en Regelmaat
Om te zorgen dat er rust en regelmaat is, ook al zit je meer dan 12 uur in een vliegtuig en sta je midden in de nacht op het vliegveld van Gambia (yep, dat is ons gebeurd) proberen we enigszins (lukt niet altijd) ons gezinsstructuur vast te houden. Ontbijten-lunchen-dineren op redelijk en geregelde tijden, ’s avonds na het eten naar de kamer klaarmaken voor de nacht en lekker in bed hangen. Dus als we stranden op een vliegveld (7 uur in Kuala Lumpur) eten we op (redelijk) vaste tijden en creëren we desnoods met twee stoelen -en mama- een nestje.
10. Laat gezond eten even los
Wij lieten het principe van elke dag groenten en fruit eten tijdelijk los (zeker in Kaap Verdie)! Als ze een bordje frietjes of droge broodjes met wat boter (zoals mijn dochter) wilden, dan kregen ze dat. Want het eten kan natuurlijk ‘anders’ zijn en flink wennen voor een kind, dus laat ik ze altijd rustig wennen voordat ze gaan proeven.
Goed, dit zijn mijn tips. En het werkt voor ons, voor ons gezin.
Mocht je zelf nog tips hebben, dan hoor ik deze graag!
FIJNE VAKANTIE!
Liefs Rachelle