13 november 2016

Eten&Drinken in Zeeland | RØST in Middelburg!

Het is nog vroeg in de morgen wanneer ik binnenloop bij RØST in Middelburg.
KARIN SCHEURKOGEL en BART LUIJKS openden hun deuren op 10 december 2015 in de St. Janstraat van onze hoofdstad. We willen eigenlijk alles weten van deze twee mensen die bijna een jaar hun sfeervolle zaak runnen in één van de gezelligste straatjes van de stad. Alles vinden zij toch een beetje veel. Toch ontdekken we iets meer over de twee mensen die 2 jaar geleden in Zeeland neerstreken.
Tekst: Patricia Grootjans 

img_5794
RØST
Karin omschrijft de zaak als een Espressobar met kleine menukaart. Trots laat zij de koffiebonen zien die afkomstig zijn van ‘de Zeeuwse branding’, een Zeeuwse koffiebrander.
“We houden van eerlijke producten. Zo hebben we ook hele smaakvolle wijnen van ‘12% of meer’, van de zaak die net om de hoek zit.
We halen ons brood bij de warme bakker. We hebben trouwens ook wat wij ‘de brooddoos’ noemen. Mensen kunnen dan een doos met ontbijt of lunch bestellen (een dag tevoren voor 16.00 uur bestellen). Per persoon stellen we een verrassend assortiment samen. Hierbij wordt rekening gehouden met vegetarische of glutenvrije wensen.”
Dat de zaak staat voor kwaliteit is duidelijk. Ik wil echter meer weten over Karin en Bart.
20161021_094934
 
Wat hebben jullie hiervoor gedaan?
Karin: “Voordat we elkaar leerden kennen, heb ik veel gereisd en in het buitenland gewoond, waaronder Zwitserland en Canada. Bart woonde toen in Amsterdam. We hebben samen in Antwerpen gewoond waar we 5 jaar een zaak hadden, genaamd ‘Jam’. Daar zijn we weggegaan om samen te reizen. In die periode kregen we een kind en hebben we ervoor gekozen om in Zeeland te wonen, omdat het hier zo mooi en rustig is.”
Waar komt de naam RØST vandaan?
Karin: “We zijn op de naam gekomen toen we in Noorwegen waren. De O met het streepje erdoor betekent ‘eiland’ in het Noors. Dat vonden we zo mooi. RØST wordt ook op allerlei manieren uitgesproken; soms als rust, soms als roast.”
20161021_095008
Wat willen jullie neerzetten?
Karin: “We willen een plek creëren waar men zich thuis voelt. Een plek die ongedwongen is en waar eerlijk eten is. We hebben ook speciaal voor de St. Janstraat gekozen, omdat hier allemaal kleine ondernemers zitten, wat een heel persoonlijk karakter geeft aan de straat. Dat persoonlijke komt ook terug in onze gerechten.
We kiezen ook voor exposities die dezelfde kwaliteit hebben. Bart heeft de kunstacademie gedaan in Antwerpen en heeft oog voor kunst. Op dit moment hangen de werken van Anne Marthe Zomer en binnenkort exposeert Jo Dumon Tak.”
20161021_094830
Terwijl ik geniet van mijn verse gemberthee wordt het mij duidelijk wat er ontstaat wanneer je een globetrotter en een kunstenaar bij elkaar brengt, dan ontstaat er RØST.
Een plek die de moeite waard is om ontspannen te genieten van een verse jus of smaakvolle espresso.
Het adres is trouwens: Sint Jansstraat 45 in Middelburg
Eet smakelijk
hart20