Edwin Mijnsbergen, de man van Middelburg!

De perfecte man?
Meneer Mijnsbergen. Een man met een visie. Hij heeft het uiterlijk van de eeuwige student (sorry, Ed), een hoog aaibaarheidsgehalte en zijn pen is scherp als een mes.
De perfecte man?
Tijd voor Testosteron
Als een van de eerste bloggers van Zeeland (www.edwinmijnsbergen.nl) kwam, zag & overwon hij. Hij is overigens veelvoudig prijswinnaar -o.a. de Dutch Bloggies Prijs- maar bleef als echte Zeeuw in zijn schoenen lopen en werd binnen korte tijd een bekende Middelburgse kop.
De eerste afspraak hebben we moeten verzetten, omdat ondergetekende met haar hoofd boven de toiletpot hing, maar op deze enigszins warme en zonnige woensdagmiddag ontmoetten we elkaar dan eindelijk op het terras van Seventy-Seven in Middelburg, de stamkroeg van Edwin.
Slap ouwehoeren
Maanden ervoor hadden we samen al een biertje gedronken bij de Herberg, maar toen waren de rollen omgedraaid. Vandaag stel ik de vragen.
‘Slap ouwerhoeren en een beetje rondlopen,’ dekt niet helemaal de lading van de hoeveelheid werk dat Edwin zo stiekem verzet als ZZP’er en toch zijn dit zijn woorden.
Voor “Wij zijn de stad-Middelburg” zet hij Middelburgse kopjes in het zonnetje, schrijft er een leuk stukje over en plaatst vaak lekker veel foto’s gewoon gemaakt met zijn iPhone.
Schrijven is zijn ding, dat lees je en dat voel je. Zelf zegt hij dat hij blijkbaar vroeger veel schreef. Wellicht een dagboek had en had begrepen van een jeugdvriendin dat hij haar agenda vol had gekladderd met gedichten.
Heilige huisjes
Als notoire 15-jarige schrijver kwam hij uit de (auteurs)kast en ontwikkelde een scherpe pen voor de communities, websites en tijdschriften waarvoor hij schrijft.
“Vroeger kon ik nog weleens tegen heilige huisjes aan schoppen, maar het cliché wijsheid komt met de jaren is zeker op mij van toepassing,” lacht Edwin (overigens 45 jaar jong). Hij houdt nu meer rekening met anderen, althans zo veel mogelijk.
Voor hem is het gewone heel belangrijk. “Voor -Wij zijn de Stad- zetten we de (binnen) stad in het felle licht. Maar dat doen we op onze eigen wijze.”
Met de Mijnsbergen-toon zoals ik het gekscherend noem.
WIJ ZIJN DE STAD
Achter -Wij zijn de Stad- zit de VOM (Vereniging Ondernemers Middelburg) die niets liever wil dan volle terrassen, winkelend publiek en de charme van Middelburg delen met alle Zeeuwen, maar ook met de rest van Nederland. “Middelburg is een prachtige stad. Het heeft een oude, doch frisse adem en je proeft en ziet de rijke historie. En Middelburg is minder rauw dan Vlissingen, niet zo calvinistisch als Goes met daarbij een groot aanbod.”
Zo. Meneer Mijnsbergen heeft gesproken.
DIE Mijnsbergen?
Hij is een sociaal dier, met een hekel aan (netwerk) bijeenkomsten. En is altijd zichzelf.
“Authentiek zeggen ze ook wel.”
Een nadeel dat hij zoveel schrijft voor diverse platformen, is dat hij op zijn persoonlijke media minder vrijheid heeft. “Je bent toch al snel DIE Mijnsbergen en dat is voor veel mensen lastig om los te zien van elkaar.” Dus in een dronken bui een tekst schrijven en ongegeneerd online gooien is er niet langer bij.
Zonderlingen
Jammer. Want schrijvers zijn zonderlingen. Creatievelingen die vaak verhalen verzinnen in hun hoofd, die er op de meest onverwachte momenten uit komen. Inspiratie ook wel genoemd. En inspiratie kan ook zomaar komen als je net de stad uit komt rollen met een pintje teveel op. Maar goed, we snappen ook dat hij soms last heeft van een bepaalde mate van schizofrenie van al die Facebook accounts die hij beheert. Maar, zo zegt hij; “Het is en blijft experimenteren. En zo leer ik elke dag weer, en weet je? Dat hoort ook zo toch?” Dat is het leven!
Ware Liefde
Op de vraag of hij gelooft in Ware Liefde geeft hij kort en bondig antwoord. JA.
“Want weet je, het is toch allemaal biologie. Je moet blij zijn als je iemand tegen komt waar je zielsveel van houdt. Want het leven is zo kort, voordat je het weet is het voorbij.”
Ja, want we zijn niet alleen geïnteresseerd in Mijnsbergen zijn leven als ZZP’er, als bekende kop van Middelburg, maar ook in zijn privéleven en zijn liefdesleven.
Oermannen
“Weet je wat het grootste verschil is tussen mannen en vrouwen?
Er bestaat een boekje (Waarom mannen niet luisteren en vrouwen geen kaart kunnen lezen) en werkelijk, dat is een grote herkenning. DE oerman ging op jacht. Schoot een hert en maakte vuur. En als de oerman voor het vuur zat dan staarde hij in de vlammen. Soms minutenlang.”
“De vrouw daarentegen bleef in de grot. Eventueel met kinderen. Ging op zoek naar besjes en hield alles netjes. Kortom, een vrouw denkt in details en een man vaak in wat grotere lijnen.”
Zo meent Mijnsbergen dat wanneer een vrouw en een man samen naar een verjaardag gaan (je weet wel, zo’n oer-Hollandse-kring verjaardag) een vrouw binnen vijf minuten alle vrouwen in de ruimte heeft gescand, en precies weet wie haar vriendin is en wie niet. En een man weet binnen dezelfde tijd waar het bier staat en waar de uitgang is. Herkenbaar toch?
SEKS
“Overigens denk ik dat seks voor mannen een grotere rol speelt dan voor vrouwen. Vrouwen zijn eerder op zoek naar genegenheid en geborgenheid tijdens de seks.”
Deze man, die op zijn 8e zijn eerste tongzoen kreeg, zit op de praatstoel en heel eerlijk? Ik hang aan zijn lippen. Want of je het nu wel of niet met hem eens bent? Hij weet het wel te vertellen.
Edwin geniet met vriendin graag van de geneugten van het leven. “Dat is goed voor je relatie: gewoon even lekker samen weg.”Hij heeft in Amsterdam gestudeerd, gezworven door Nederland en is nu thuis. Thuis in Middelburg. Zijn stad.
Mijnsbergen’ wijsheden
Op mijn vraag of hij met de dag leeft, antwoordt hij: “Zeker. Ik houd van lekker onstuimig & rauw, maar ontkom niet aan structuur! Soms moet je nu eenmaal zaken plannen.”
Wat is nu zijn levensmotto, zijn wijsheid?
Grinnikend begint hij clichés met een te groot waarheidsgehalte op te noemen zoals: respect werpt zijn vruchten af, eerlijkheid duurt het langst en dicht bij jezelf blijven. Maar weet je? Hij heeft toch gewoon gelijk? Deze clichés zijn er niet voor niets!
Deze man is een kroegmaat. De man waarmee je over alles kunt praten. Van liefde en seks tot cultureel erfgoed en musea.
Men zou huiverig kunnen zijn voor zijn pen, onder de indruk van zijn CV of afgunstig op zijn bereik. Ik betrapte mezelf op een openheid die ik niet gauw laat zien.
Na biertjes, koffie, shagjes en woorden betaalden we -zoals het betaamt- beide een deel van de rekening en fietste ik enigszins onder de indruk en zeer geïnspireerd naar huis.
Edwin achterlatend in de kroeg.