24 mei 2017

De rijke historie van Arnemuiden in een museum!

Arnemuiden – Serieus, na mijn bezoek aan dit museum weet ik zoveel meer over de geschiedenis van Arnemuiden!
Als ik heel eerlijk mag zijn, ik ben gauw verveeld in een museum! Maar dit museum is anders! Meneer van Belzen leidde ons rond en wist zoveel (en zeer levendig) te vertellen over de visserij, de streekdracht en de historie dat we aan zijn lippen hingen.


GEDENKSTEEN
Het museum bestaat uit twee delen. In het eerste deel, het voormalige stadhuis, krijg je een zeer realistisch beeld van dit bijzondere stadje, haar inwoners, de visserij, streekdracht en de verhalen uit vroeger tijden!
In de raadzaal hangen overigens een aantal bijzondere schilderijen, waaronder eentje van de oud-burgemeester van Arnemuiden!
De gedenksteen waarop de (zeer jonge) slachtoffers staan die zijn overleden raakt diep!
Een aantal familieleden van meneer van Belzen zelf staan op deze steen. Een harde tijd uit de geschiedenis van de inwoners van Arnemuiden!

KENAU
Mocht je een vrouw zijn met een duidelijke mening? Dan ben je vast en zeker weleens KENAU genoemd? Mooi! Daar mag je namelijk trots op zijn! Want het verhaal van Kenau Symonsdochter van Hasselaer is een verhaal over een van de beroemdste vrouwen uit onze geschiedenis!
Wat maar heel weinig mensen weten is dat ze een periode in Arnemuiden heeft gewoond en gewerkt. Deze vrouw is een HELD! Waarom? Na haar dappere optreden tijdens het beleg van Haarlem kwam zij in 1574 naar Arnemuiden en heeft hier 3 jaar gewoond.
In Arnemuiden kreeg ze -als vrouw- de functie van waagmeester en collecteur van de impost op turf kreeg! En ze legde zich toe op de handel in graan! Varend op haar eigen schip.

DE KLOK VAN…
Diverse poppen beelden uit hoe ze vroeger leefden, hoe de vrouwen samen garnalen pelden, uitgevoerd in de drie woningen aan ‘Het Schorretje,” nu de Arnestraat.
De Carillon, de klokken, is samen met die van Zierikzee, een van de oudste van Nederland!
Als de klok van Arnemuiden
Welkom thuis voor ons zal luiden
Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
Als een schip op zee gebleven is 
Dit lied krijgt direct een heel andere betekenis als je het museum hebt bezocht!

’t UUSJE
Aan de overkant van ‘t Stadhuys vind je ’t UUSJE VAN EINE! Hier stap je in een smalle gang, die je direct 100 jaar terug in de tijd brengt! In de eerste instantie middels de oude foto’s die aan de wand hangen in deze gang. De gang leidt naar de voorkamer met twee bedstedes. Niet geheel ongebruikelijk dat hier vroeger meer dan 4 kinderen in sliepen. Pa en moe aan de koffietafel. 

Diezelfde smalle gang laat ook de achterkamer zien. De kelder, keuken en niet te vergeten de oude waterput in de tuin met buiten toilet.
En mocht je goed ter been zijn, kun je ook op de zolder een kijkje nemen naar de oude schoolspullen!
Het huis ademt historie en vertelt het verhaal van de Arnemuidenaren rond 1900.

Het leven van de visser en zijn familie was zwaar! Veel vissers sneuvelden tijdens het werk!
De dracht van de vissersvrouwen was dan ook vaak grijs of zwart, omdat ze vaak langdurig in de rouw waren! Deze kleding werd trouwens gedragen tot het op de draad versleten was, omdat er geen geld was voor nieuwe kleding.
En wist je dat de oorbellen die de vissers droegen een verzekering was? Zodat ze dan met dat zilver hun begrafenis konden bekostigen?
Een mooie symboliek voor de oorbel die ook vandaag de dag nog met trots wordt gedragen.

Ik kan er nog uren over vertellen, zoveel indruk heeft het gemaakt. Maar je kunt beter zelf gaan kijken. Wat ik nog wel wil vertellen: naast het museum zit een snoepwinkeltje! Een oud-Hollandsche snoepwinkel! Zeker ook een bezoekje waard!

Het Museum Arnemuiden is geopend (in het seizoen) op woensdag en zaterdagmiddag. Maar voor groepen kun je ook een afspraak maken voor een rondleiding.

Adres: 
Langstraat 35
Arnemuiden
www.museumarnemuiden.nl