19 oktober 2018

De Melksalon van Reineke van Wouwe: ‘’Diep in iedereen zit de wens om te weten wie je bent’’

Vraag jij je ook weleens af: Waar kom ik echt vandaag? Wat is mijn oorsprong? In hoeverre ken ik mijn familie(geschiedenis)?

Reineke van Wouwe liep met deze vragen rond en begon een zoektocht naar haar (Zeeuwse) familiegeschiedenis. Wat zij tegen is gekomen, is in ieder geval bijzonder. Zelfs zo bijzonder dat zij besloot er een boek over te schrijven. Uiteindelijk is het boek er gekomen: ‘’De Melksalon’’.

waar komt mijn naam vandaan?

Dat het bij iets kleins kan beginnen is wel duidelijk: ‘’Je wordt niet wakker met het idee: nu ga ik een boek schrijven over mijn familiegeschiedenis.’’ Het begon met haar eigen naam Reineke, die komt van Reina, de oma van Reineke. Zo simpel begon het: ‘’Van wie heeft mijn oma die mooie naam?’’ Het graven was begonnen.

de zoektocht

In 2010 begon Reineke met zoeken tot ze langzaam meer informatie achterhaalde. Na wat momentjes van vreugde bij kleine vondsten en feiten die elkaar als het ware uitlokten, begon Reineke een verhaal te maken. Dit werd een mix van feit en fictie, logisch want sommige dingen zijn niet te achterhalen en dus moet je je eigen draai eraan geven.

Het verhaal begint in 1851 en komt in 1884 tot een keerpunt: een vreselijk ongeluk met een koets in Terneuzen wat uitmondde in een familiedrama. Jarenlang was dit ongeluk taboe en zodoende altijd onbespreekbaar. Toch kent het verhaal en positieve wending wanneer haar overgrootvader Levinus haar overgrootmoeder Jannetje ontmoet.

Zij beginnen in 1905 een Melksalon in Goes waarbij Jannetje de echte ondernemer is en met veel liefde en inzet de zaak draaiende houdt.

De rode draad van de melksalon

In het boek zijn meer bijzondere verhalen te vinden over de familie van Reineke. Toch is Jannetje de rode draad in het boek. Dat is niet willekeurig zo gekomen vertelt Reineke: ‘’Toentertijd was de positie van vrouwen erg ondergeschikt aan die van de man.’’

Dit is hedendaags nog steeds een belangrijk onderwerp voor Reineke: ‘’Vrouwen zijn nog steeds niet waar ze moeten zijn. Ze zijn bijvoorbeeld nog steeds ondervertegenwoordigd in topposities.’’

Jannetje was dus een aanpakkende en ondernemende vrouw en dat was in die tijd best bijzonder. Het boek moest dan ook ‘’De Melksalon’’ heten.

geef je voorouders een stem!

‘’Je leeft op de schouders van je voorouders’’, vertelt Reineke. ‘’Door de dingen die je voorouders hebben gedaan, kun jij ook weer dingen bereiken.’’ Reineke heeft haar voorouders een stem gegeven, belangrijk vindt Reineke: ‘’We sterven pas als we niet meer worden herinnerd.’’ 

Naast het boek draagt Reineke een belangrijke boodschap uit voor iedereen: ‘’Ga op zoek naar wie je bent, voordat het te laat is. In ieder mens zit de wens om te weten wie je bent.’’

Nieuwsgierig geworden naar het boek?

Reineke geeft ook lezingen over De Melksalon! Mocht je daar meer over willen weten, mail dan naar: rvwouwe@planet.nl 

Liefs esther (stagiaire Zeeuwze.nl)