11 oktober 2017

De mannen van het Brouwerslokaal in Groede!

BIERTJE?
Ik houd van bier. De afgelopen jaren heb ik wijn leren waarderen, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar bier. Ik houd ervan als bier ‘hoppig’ smaakt, goed in balans is en niet al te bitter. Ik ben helemaal niet van de fruitbiertjes, de zogenaamde vrouwenbiertjes (wie dat heeft bedacht?), ik houd van robuust en aanwezig. Met hier en daar een verrassing in het smaken-pallet.
Een aantal weken geleden proefde ik een biertje dat me verraste. En wat me nog meer verraste was dat het een Zeeuws biertje was. Dus maakte ik een afspraak met de brouwerij en reed naar Groede, waar het Brouwerslokaal is gevestigd.

MARC&STIJN
Het verhaal begint in 2012 bij de heren Marc en Stijn. Twee bevlogen ondernemers met een passie voor bier en het brouwen ervan. Het Marckensteijn bier was geboren: een exclusief biertje volledig gefocust op het hoger segment binnen het restaurant wezen. Een authentiek biertje!
Het bier was een groot succes en de vraag werd groter. Hier deed Thibo zijn intrede. Deze bierbrouwer -opgeleid aan de Brouwerschool in Gent- volgde praktijklessen bij Mark en Stijn en sloot zich uiteindelijk aan bij het tweetal. Het tweetal werd een trio en bedacht: Dutch Bargain!

BROUWERSLOKAAL
Het Brouwerslokaal -de naam van de brouwerij- bestaat momenteel uit de bieren Marc&Stijn en Dutch Bargain. En die laatste is ook te koop voor de consument. Een sterke bierlijn die recent uitgeroepen is tot het lekkerste bier van de wereld. Momenteel bestaat Dutch Bargain uit vier biertjes: imperial Pale Ale, Russian Stout (met cacao nibs), Imperial Zeeuws blond (clean mout profiel) en Seawise (gebrouwen met onder andere zeekraal). Mijn favoriet? Imperial Pale Ale!
Een stevig biertje waar je van moet genieten. Als ik er namelijk drie van drink kijk ik dubbel.

BROUWEN
Ik had in Groede -waar de brouwerij gevestigd zit- een gesprek met Thibo. Wanneer ik hem vraag wat hij het leukste vindt aan het brouwen van bier begint hij bevlogen te praten. “Het leuke aan bierbrouwen is de vele parameters. Bij het maken van wijn ben je afhankelijk van de druif, dus de natuur. Maar bij het brouwen van bier kun je met smaken heel veel doen. Net als de Russian Stout, die gebrouwen is met cacao nibs.”
LIMITED EDITION
Deze brouwerij brouwt maandelijks een limited edition die verspreid wordt onder cafe’s door heel Nederland. Maar wat mij het meeste opvalt? De vormgeving en de smaak.
Je proeft dat deze drie mannen het bierbrouwen naar een hoger niveau hebben getild door te doen waar ze goed in zijn en waar ze gelukkig van worden.
Voor een kleine brouwerij zetten ze grote stappen en ik ben ervan overtuigd dat het niet lang duurt voordat heel Nederland hun bier kent. En drinkt.