19 juli 2015

Scheren, ontharingscrème of toch de Brazilian wax?

Scheren, een lijdend onderwerp voor veel vrouwen!?
Pakken we het ouderwetse (en pijnloze) scheermes, of kopen we een ladyshave?
Dan heb je ook nog ontharingscrème of het doe-het-zelf-wax-setje.
Zie jij door alle haren het bos nog?

Wij gingen op zoek naar een deskundig iemand, naar aanleiding van een aantal mailtjes die we ontvingen over dit onderwerp (na onze oproep).
Iemand die alles weet over ontharen is Saskia Hooftman, zij is eigenaresse van waxingstudio Smooth& Beautiful en wilde ons graag ontvangen om antwoorden te geven op alle vragen die we hadden.

Scheren met een scheermes (en scheerschuim):
Scheren met een mesje is vaak (niet altijd natuurlijk) pijnloos. Lezeres Fleur mailde ons en gaf aan dat ze het zo lastig vond om haar bikinilijn te scheren, omdat ze er gewoonweg niet bij kan! En het lijkt alsof de haren steeds dikker terug komen?
Wij vroegen het Saskia: “Het klopt dat de haren veel dikker en krachtiger terugkomen wanneer je ze scheert met een scheermes. Scheren bevordert namelijk de haargroei! Je maakt de haren gelijk met de huid, maar daaronder zit nog een stukje haar met wortel en juist die laat je zitten. Deze wortel denkt dan dat hij NOG krachtiger moet gaan groeien en vandaar de steeds dikker wordende haren,” legt ze uit. Daarnaast kun je ook last hebben van ingegroeide haren en een beschadigde huid als je scheert.
Ontharingscrème:
Lezeres Alexandra vond het een zootje! Overal zat crème en het stonk! Dan moet je nog met een spatel over je huid schrapen, en zag ze tot haar verbazing dat haar haren een soort gingen krullen, maar niet mee gingen met de spatel zoals bedoeld.
Saskia lacht en beaamt het verhaal van Alexandra: “Naast dat het enorm chemisch ruikt, werkt het ook vaak gewoon niet! Als je weinig haargroei hebt, kan het best werken, maar niet als je een gemiddelde tot stevige haargroei hebt. En dat chemische luchtje, dan weet je toch dat het vol zit met troep? En wil je dat op je huid?”
Het doe-het-zelf-wax-setje:
Lezeres Lianne weet het nog als de dag van gister. Ze maakte een strip warm tussen haar handen en bracht deze aan, op haar lies. Even moed verzamelen en dan ferm trekken. AUW! Naast dat het gruwelijk veel pijn deed, nam het niet eens 40% van de haren mee en bleek ze te bloeden. Geen fijne ervaring.
Saskia snapt het verhaal, want dit hoort ze vaker in haar salon. “Het probleem met strips uit de winkel is dat je ze niet voldoende kunt verwarmen tussen je handen.”
En daarnaast is het echt lastig om het zelf te doen, zoals je hierboven kunt lezen.
“Weet je,” vervolgt ze, “het zit niet in onze aard om jezelf pijn te doen. Dus je moet over een drempel om dit jezelf aan te doen. Als ik het doe is het 10 keer sneller gebeurd en dus veel minder pijnlijk.”

Ladyshave of Epilady:
Veel van jullie hebben zo’n apparaat aangeschaft. Sommige kun je zelf onder de douche gebruiken, ideaal toch? Lezeres Mariska denkt daar anders over; “het doet verrekte ZEER! En daarna was mijn huid ontzettend beschadigd.”
Saskia legt uit dat de epilady door zijn ronddraaiende kop wel alle haren meepakt, maar trekt de haren niet altijd met de haarrichting mee uit de huid. En dit veroorzaakt weer ingegroeide haren en ontstekingen tot gevolg en dat is heel pijnlijk! Wat betreft de ladyshave is dat niet meer dan een veredelde scheermesje en heb je dus hetzelfde effect.
Waxen pijnlijk?
“Kijk,” geeft Saskia aan, “ik zeg niet dat waxen pijnvrij is. Helemaal niet, zeker niet de eerste paar keer! Maar doordat je de haar met wortel en al uit de huid trekt, komen deze haren minder krachtig en stevig terug. Dus zul je ervaren dat na een paar keer waxen de haren minder stug zijn en het dus minder pijnlijk is. Daarnaast gebruik ik een speciale wax die mild is voor de huid en dus de huid minder belast.”
Saskia weet er echt alles van, maar wil ons ook graag demonstreren hoe waxen nu precies aanvoelt. Vol tegenzin neem ik plaats op het bed in haar praktijk. Mijn pijngrens is -16 dus het zal ons benieuwen. Nadat ze met een spatel de wax aanbrengt op haar arm trekt ze met een flinke ruk de opgedroogde wax eraf.
Pijnlijk? Zeker, maar eigenlijk maar enkele seconden. “Jouw lichaam maakt nu endorfine aan, een natuurlijke pijnbestrijding. Dus zul je zien dat het steeds een beetje minder erg wordt!” Mooi, hoewel ik heeeeeeeeeel erg fan ben van scheermessen (en dus pijnvrij) zijn er dus nog veel meer andere mogelijkheden zoals je hierboven kunt lezen!
Dus kies verstandig, scheer voorzichtig en doe jezelf vooral geen pijn (laat jezelf liever pijn doen, want dan is het zo voorbij).