Margot Verhaagen schrijft wekelijks over lekker eten of nieuw te ontdekken eetgebied in Zeeland in de krant. En vol trots mogen wij Margot ook bij De ZeeuwZe verwelkomen, met haar rubriek “Een bord voor je kop!”
Ze trapt af met de borrelplank der borrelplanken!

margot-2
Ik ben nu eenmaal gek van lekker eten en gek op De Plank.
De borrelplank, de kaasplank, de vleeswarenplank, noem maar op. Iedere zichzelf respecterende kroeg, restaurant of café heeft tegenwoordig wel zo’n plank. En omdat je in ieder restaurant wel van een plank kunt eten of snoepen, ging ik eens op onderzoek uit naar de lekkerste plank van Zeeland.
Inderdaad nog even terug komen op dat snoepen. Ik noem dat zo; borrelen en tegelijkertijd allerlei lekkere hapjes van de plank tussendoor eten. Die planken stammen natuurlijk gewoon van de Franse kaasplank af. Een keuze van diverse Franse kazen, in smaak oplopend, als nagerecht. Tegenwoordig heeft de plank promotie gemaakt tot lunch- en borrelplank. En daar is niks mis mee.
Voor mij is de Plank der Planken toch de plank van Café Restaurant Vriendschap in Middelburg. Sowieso eet ik er regelmatig en graag. Soms voor werk, soms met een vriendin en soms met m’n familie. Ik kom er voor een lunch of een diner en wanneer ik haast of juist alle tijd heb. Toch is het er altijd goed. De mensen die er werken, de sfeer die er hangt en ja,natuurlijk het eten.
margot-bord-voor-je-kop
De laatste tijd staan er meer en meer groenten op de kaart die zelf gefermenteerd, ingemaakt of gezouten zijn. De keuken is druk doende met dit alles en in het restaurant zelf is daar veel van te zien en te bewonderen in de kast en van te proeven op de kaart. Lokaal en smaak staan hier hoog in het vaandel. Op de plank, die als voorgerecht op de kaart staat, zijn verschillende gerechten verzameld als een soort van bloemlezing.
Gisteren at ik er bijvoorbeeld een carpaccio van zeebaars (fluweelzacht, smeltend in de mond), gehakt van het kalf (met een krokantje van haver), gewokte mosselen (altijd smakelijk), sashimisalade, (mijn old time favourite), en een salade met geitenkaas, noten en dadels (gewoon lekker). Om mee te beginnen stond er een garnalen bisque in een klein glaasje op de plank klaar. Prima in orde, niets meer aan doen. Meestal bestel ik deze plank als voor – of als hoofdgerecht.
Het is precies genoeg en terwijl je disgenoten voor- en hoofd apart bestellen, kun je zelf rustig met ze mee eten van je plank. Met vriendinnen bestel ik vaak een dubbele plank en dan eten we samen van alle hapjes die er op liggen. Eten van een plank is dus niet alleen lekker, het is ook verbindend. Een aanrader en helemaal niet duur die plank hier. Dat snijdt hout, toch?


Café Restaurant De Vriendschap 
Markt 75,
Middelburg

hart20