26 oktober 2016

Blogger "blond met een groen geloof" voor de camera!

Ze is blond, gelovige en is hartstikke GROEN.
En met groen bedoel ik dat ze samen met haar gezin probeert zo lief mogelijk voor het mileu, de aarde en zichzelf te zijn.
Amélie is in Frankrijk geboren en is gewend aan lekker eten. Aan maaltijden die zelf zijn gemaakt, uitgebreid zonder gebruik van zakjes en pakjes.
Tekst: Rachelle Verhage 

Bij binnenkomst een heerlijk bakje koffie met zelfgemaakt stukje cake. Volledig onbewerkt natuurlijk.
Bij binnenkomst een heerlijk bakje koffie met zelfgemaakt stukje cake. Volledig onbewerkt natuurlijk.

Het begon allemaal op de scouting waar ze leerde respect voor de natuur te hebben. En zo werd ‘groen-leven’ een leidraad in haar leven, dat van haar man en nu van haar drie kinderen.
“Je begint groen en het wordt eigenlijk steeds maar erger, zeker als je jezelf erin verdiept,” vertelt ze me verwijzend naar de documantaire “An Inconvenient truth” van Al Gore.

Veel onbespoten groenten en fruit!
Veel onbespoten groenten en fruit!

“Veel mensen zeggen dat het maar een druppeltje op een grote plaat is, maar weet je? Als iedereen meer zou gaan opletten zijn het allemaal druppeltjes. En veel druppeltjes wordt ook een plas!”
Op maandag at het gezin altijd meatfree!
Maar toen de droger zijn intrede deed in het gezin besloten ze om de helft minder vlees te gaan eten om dit te compenseren. En als ze haar eigen tasjes meenam naar een winkel werd er altijd raar gekeken, maar hoe mooi is het dat op dit moment iedereen zijn of haar eigen tasjes meeneemt bij het winkelen.

Appeltjes in de voortuin!
Appeltjes in de voortuin!

“Een kleine stap vooruit voor Nederland.”
Amélie haalt het liefste haar groenten bij de boer, ze eten volledig onbewerkt (geen zakjes en pakjes) en maakt bijvoorbeeld haar eigen wasmiddel en deodorant.

Kokosolie, een product dat ze veelvuldig gebruikt in haar leven!
Kokosolie, een product dat ze veelvuldig gebruikt in haar leven!

Haar drie jongens krijgen de meest lekkere dingen mee naar school, natuurlijk ook volledig onbewerkt, en vinden het de normaalste zaak van de wereld.
Het bidden voor het eten is een andere manier van bewustzijn. Dankbaar voor wat er op je bord ligt, dat er überhaupt iets op je bord ligt.
Het geloof. Ook een leidraad in het leven van Amélie en haar gezin. Het groene in combinatie met het geloof is een mooie combinatie.

Zelf wasmiddel maken
Zelf wasmiddel maken

“Wij bedanken voor alles in ons leven.”
Elke zondag gaan ze gezamenlijk naar de kerk, als gezin. En als ik vraag of ze wil uitleggen wat groen met het geloof te maken heeft, vertelt ze me over Genesis.
“God geeft de dieren aan de mensen met de woorden, je mag over de dieren heersen. Nu kun je op verschillende manieren heersen. Als een dictator, maar dit helpt niet. Als een gelijke? Dan kan je geen leiding geven. Maar wat de bijbel bedoelt, is liefhebbend heersen als een vader. En zo proberen wij te zorgen voor de dieren, maar ook voor de aarde.”

“Het basisvoedsel in de bijbel was ook groenten en fruit. Pas na de ark van Noach begonnen ze met vlees te eten. De wereld is gebroken, een wereld waarin we dieren mogen eten. Maar ook omdat er de eerste tijd niets groeide.”
Voedselwetten in de bijbel, de bijbel op een manier die ik nog niet had ontdekt. Als ik vraag welke tips ze heeft om groener te leven lacht Amélie!

Haar keuken is echt een genot om even in te snuffelen!
Haar keuken is echt een genot om even in te snuffelen!

Want tips heeft ze natuurlijk!
“Je kunt zelf wasmiddel maken, dat kost een fractie van wat je zou betalen in de winkel en het wast even schoon. Ook shampoo kun je zelf maken en nog veel meer voor in en om het huis! (Lees hier ons artikel over o.a. het zelf maken van wasmiddel, deodorant, shampoo en meer).

“Bij alles wat we kopen kijk ik of het ook 2e hands kan. Kleding, meubels etc. Voordat ik iets wegggooi probeer ik het te een tweede leven te geven.
Bijvoorbeeld via de ‘ik geef weg hoek’ op Facebook, of het ruilen van spullen via andere kanalen. Bijna alles kan hergebruikt worden en op die manier laat je al een minder grote voetafdruk achter op deze aarde. Amélie, als ik binnen kom lijkt ze ietwat verlegen, maar wat een kennis heeft deze mooie vrouw. Ze praat vol passie over haar groene leven, over haar geloof en neem zichzelf niet al te serieus. Vandaar de naam van haar blog, “Blond met een groen geloof.”

Klik hier als je haar blog wilt lezen!

img_1930

Haar boekenschat!
Haar boekenschat!

fullsizerender