23 juni 2016

Ben jij hooggevoelig? #2

Zoektocht van jaren
In mijn praktijk maak ik vaak mee dat mensen hooggevoeligheid lastig vinden om een plek te geven.
En ik begrijp dat ook goed.
Ook bij mij is het een zoektocht van jaren geweest.
Altijd zoekend naar een antwoord ‘waarom ik mij anders voel’ en hoe het komt dat mensen mij vaak verkeerd of niet begrepen.
Puzzelstukjes
Rond mijn zevenentwintigste kwam hier verandering in toen ik voor het eerst over hooggevoeligheid hoorde. Ik ben gelijk op onderzoek uitgegaan, omdat ‘iets’ in mij vertelde dat dit wel eens een ontbrekend puzzelstukje kon zijn.
En ja hoor, alsof de vraagtekens rondom mijn hoofd in één keer uitroeptekens werden.
Hoe meer ik mij erin verdiepte, hoe duidelijker alles werd.
Het werd mij duidelijk wat hooggevoeligheid inhield en, ook niet geheel onbelangrijk, dat er meer mensen zijn met hooggevoeligheid in zich. Ik las verhalen waar ik mezelf in herkende en zelf  had kunnen schrijven, wat een verademing zeg.
Zo ben ik ook bij Elaine Aron, een Amerikaanse wetenschapper, terecht gekomen die (diepgaand) onderzoek naar hooggevoeligheid heeft gedaan en met de term ‘High Sensitive Person’ naar voren is gekomen.  
Zeuren of overprikkeld?
Al met al werd het mij steeds meer duidelijk dat ik door mijn hooggevoeligheid prikkels tot een diep niveau verwerk en er is simpelweg geen filter die de prikkels filtert. Opeens werd het mij heel helder waarom ik vaak zo moe en huilerig was na (extreem) drukke dagen/weken. Ik vond het altijd lastig om hiermee om te gaan, ik zag mezelf als een zeikerd.
Alleen was het helemaal geen zeuren, mijn systeem was gewoon helemaal overprikkeld en ik had alle signalen te lang  niet serieus genomen en genegeerd.
Simpelweg, omdat ik geen idee had dat wat er bij mij speelde.
Mijn ervaring is dat veel mensen met hooggevoeligheid een overprikkeld systeem hebben zonder dat ze hier erg in hebben.
photo_42066_20151005
Out of system
Bij een constante stroom aan prikkels krijg je geen rust en raakt het systeem overprikkeld.
Allemaal prikkels van het zien, horen, ruiken, proeven en voelen (voelen zowel letterlijk; bv. stof of je huid, label in je trui of figuurlijk; bv. stemmingen/pijn van anderen).
Deze prikkels komen binnen vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je gaat slapen.
En al kan ik de prikkels voor mezelf steeds beter doseren door op tijd mijn rust te nemen, helemaal afsluiten gaat gewoon niet.
Ik ben en blijf gewoon gevoelig voor prikkels en de uitknop is er niet.
Ik hoor niets
Ook al is dat lastig, soms leidt het trouwens ook tot grappige taferelen (om met een wat luchtige noot af te sluiten)
Ik ben erg gevoelig op mijn gehoor, specifiek op hoge of lage tonen. Overdag kan ik het filteren door er bijvoorbeeld voor weg te lopen.
Máár als ik wil gaan slapen gaat dat niet.
En zo komt het wel eens voor dat als ik wil gaan slapen er opeens een onverklaarbare hoge of lage toon opdoemt. In eerste instantie negeer ik het, máár na tien keer draaien ben ik het zat en ga ik op onderzoek uit. Want hoe dan ook, die irritante toon moet weg.
Als een dolle stier en Sherlock Holmes in één struin ik de gang en kamers af en schuw ik het niet om mijn oor tegen de muur of de vloer te leggen om erachter te komen wáár dat geluid vandaan komt.
Tot grote hilariteit van mijn partner die er altijd om moet lachen als hij mij weer met mijn oor tegen de vloer geplakt ziet liggen.
Wat ik ook begrijp trouwens.
photo_41181_20150915
Oordopjes
Nu ik het zelf opschrijf, moet ik er ook hard om lachen (beelddenker hé).
Maar op dat moment echt niet, want de toon maakt mij echt furieus, het gaat door merg en been en ik kan er niet door slapen.
Als je dit niet hebt, is het ook niet te bevatten, maar voor mij is het heel logisch.
Dus, ja.
Hooggevoeligheid en prikkels, dit is de eerste stap om je er in te gaan verdiepen.
Om te gaan onderzoeken welke zintuigen gevoelig zijn en hoe jij en jouw systeem hier op reageert.
Tegenwoordig ben ik trouwens groot afnemer van oordoppen.
Wie ze ooit heeft uitgevonden, ik ben er dankbaar voor.