20 september 2016

Anale klachten, lijden en nog steeds een taboe?

Een vacuümpomp, hechtingen en verkeerd persen.
Als in persen met geen enkele zorg om wat er uit komt en waar, als de pijn maar stopt. 
En toen begon het. De roze wolk met een pasgeboren baby?

 Nee, anusklachten.

Verslik je jezelf nu?
Dat snap ik, want die reacties heb ik vaker. Maar ik vind het tijd om het stilzwijgen te doorbreken en deze anuszaak open te gooien. 
Want ik kan toch niet de enige zijn?
De eerste weken na de bevalling waren een hel, poepen deed zoveel pijn dat het leek alsof ik opnieuw aan het bevallen was. 
Maar ‘dat hoorde erbij’, dus niet klagen maar dragen.
Na een maand of 4 veegde ik niet langer af met wc papier. Dat deed zoveel zeer (nadat het al zeer deed om te poepen), dus zette ik er de douchekop op en ontdeed mezelf op die manier van ontlasting. Ont-lasting.
Mijn man was het op dat moment beu mij kreunend op de wc te horen en bracht me naar de huisarts waar ik mezelf op handen en knieën zag zitten op zijn behandeltafel. Aambeien dacht hij. 
Hoezo dacht hij? Had deze man niet jaren gestudeerd?

Anale klachten

Met een zalfje ging ik naar huis. Aanbrengen en inbrengen en dan moest het vanzelf over gaan. 
Dat ging het ook. Voor 45%. 
De overige tijd had ik gewoon nog steeds last van bloedingen en pijn bij poepen. 

En een jeuk! Niet normaal. 
Sorry maar af en toe leek ik wel een kleuter die aan het graaien was in haar onderbroek om alles goed te trekken. En in mijn geval dan puur krauwen, niet trekken.
Schaamteloos soms, want de jeuk was sterker dan the mind.
De huisarts bleef het in de zalfjes zoeken. Ik heb baby-billenpoeder gepoederd, billenzalf gesmeerd (lastig hoor, zinkzalf) en gedroogd aan de lucht. Yep op handen en knieën op het bed met mijn kont in de lucht en een raam open.
En ondanks dat de tranen je waarschijnlijk in de ogen staan van het lachen om mijn relaas over mijn anus, het is echt een serieuze zaak. 
Alleen niemand praat erover.

Een jaar later had ik de oplossing! Bij de Rode Pilaren kocht ik het zalfje Hamamelis A-zalf (red. NEE.. de ZeeuwZe wordt niet gesponsord door de Rode Pilaren). 
Binnen een paar weken was alles weg. Geen pijn meer, geen jeuk en geen pijn bij poepen.

Blog aambeien

Goddank. Ik kan je niet vertellen hoe vrij het voelde toen ik de eerste keer zonder pijn op de wc zat. En omdat ik weet hoe het voelt als je nog met pijn zit, deze tip. Laten we open zijn over onze klachten, want zo kunnen we elkaar helpen.
xxx Annemieke 
Festivals in Zeeland