30 juni 2016

De achterste rij is voor onzekere mensen?

Gastblogger Anita volgde onze workshop ‘bloggen’ en schreef echt een geweldig blog. Op de vraag of wij haar blog mochten delen met onze ZeeuwZe lezers mailde ze volmondig JA. Gelukkig maar.

De achterste rij voor onzekere mensen door Anita
Heb jij dat ook? Dat je het liefst achteraan zit of staat bij groepen mensen?? Of dat nu in een klaslokaal is, in de bioscoop, theater of op een tribune, ik heb altijd graag een muur of een andere solide rugdekking achter me. Maar waarom eigenlijk?  

Rugdekking
Vanaf de achterste rij heb je een perfect uitzicht over de rest van het publiek, terwijl jij lekker anoniem zit te zijn, niemand die jou ziet of op je let. Ook heb je het beste uitzicht op wat allemaal gebeurt in de ruimte. En die muur achter je rug geeft je een vertrouwd gevoel.
Brildragend
Voor mezelf kan ik goed verklaren waarom ik graag achteraan zit. Ik was al jong brildragend en op mijn dertiende mocht ik weer eens een nieuwe bril uit gaan zoeken. Heel populair in die tijd waren de pilotenbrillen. Dit model had grote glazen en een dun montuur. Het showmodel met nep glazen stond mij goed, dus de keuze was snel gemaakt.
Helaas had de verkoper geen rekening gehouden met mijn slechte ogen. Om het zicht correct te maken, werd het een bril met jampotglazen, vreselijk! Maar ik moest deze bril gaan dragen, mijn oude brilletje voldeed niet meer. Anderhalf jaar lang heb er mee rond gelopen. En in die tijd had ik altijd het gevoel dat iedereen naar mijn bril keek.
photo_32184_20140617
Face to face viel het nog wel mee, maar vanaf de zijkant (of achteren bekeken) zag je de dikke glazen extra goed. Dus hoe verder ik achterin een groep kon gaan staan of zitten, hoe minder ik het gevoel had dat er naar me gekeken werd. Je kunt je wel voorstellen hoe blij ik was, dat ik op mijn vijftiende eindelijk lenzen mocht aanschaffen. Dit was een boost voor mijn zelfvertrouwen, maar het achteraan gaan zitten, het zoeken van rugdekking is nooit meer helemaal uit mijn systeem gegaan.
Voorkom discussie
Wat zegt de plaats waar je zit in een zaal, klaslokaal of restaurant over jou als persoon?
Zit iemand met veel zelfvertrouwen vaker vooraan dan achteraan? Onbewust hebben we allemaal onze favoriete plekken om te gaan zitten, staan en liggen. Dit kan te maken hebben met het gevoel wat een plaats ons geeft of uit praktische overwegingen. Sommige mensen zitten graag aan het einde van een rij omdat ze lange benen hebben, of vaak naar het toilet moeten.  Denk ook eens aan de tafelschikking of waar zit je op de achterbank in de auto? Of aan welke kant lig je in bed?
Iedereen heeft overal zijn vaste plaats. Binnen een gezin geeft het duidelijkheid en voorkomt eindeloze discussies over wie waar plaats zal nemen.
Vertrouwd gevoel
Met fietsen of lopen heb je ook vaak een voorkeur voor de linker of rechterkant. Onbewust kies je vaak in verschillende situaties voor eenzelfde oplossing. Vroeger toen ik met mijn kinderen ging fietsen, reed ik aan de buitenkant voor de veiligheid ten opzichte van de rest van het verkeer. Tegenwoordig als ik met iemand mee fiets, rijd ik nog steeds het liefst aan de linkerkant. Als kind zat ik altijd rechts achter in de auto, vanaf daar kon je goed de verkeersborden lezen en de rest van het verkeer in de gaten houden. Het voelt nog steeds raar om links achterin plaats te nemen, rechts achterin geeft een vertrouwd gevoel.
photo_41181_20150915
Programmaatje voor je hersenen
We gaan ons hechten aan die vaste plaatsen. Het zijn gewoontes geworden. Een gewoonte is een soort van programmaatje in je hersenen. Die ontstaat door bepaalde handelingen regelmatig te doen. Wist je dat het 21 dagen duurt om een bepaalde routine aan te leren? Na drie weken hoef je er niet meer bij na te denken hoe je iets doet.
Dat zit als het ware verankerd in je systeem.  Uit onderzoek is gebleken dat vaste gewoontes 45% van onze dag vullen. Denk hierbij aan opstaan, ontbijten, tafel dekken, de krant lezen, naar je werk gaan, sporten of koken. Een gewoonte afleren is lastig, maar niet onmogelijk. Het vereist alleen wat doorzettingsvermogen. Ga eens voor de verandering in het midden van een restaurant zitten, neem een andere route naar je werk, verstop je niet op de achterste rij van de bioscoop, hou een stoelendans voor de tv en kies een ander plekje aan tafel.
Succes en laat me weten of het je is gelukt?
Anita