12 oktober 2016

Aap wil zzzzlapen! Blog over lifehacks, blauw licht en rustig ademhalen.

Lekker hoor, al die internetlijstjes.
Vooral die met lifehacks vind ik fijn: honderd snellere wegen naar een random superresultaat! Met simpele huis, tuin en keukenspulletjes allerlei knagende problemen wegnemen. Ik neem al die lijstjes steeds maar weer door, bekijk de kunstige plaatjes. En zou heel graag ook mijn eigen leven fixen met een strategisch geplaatste stellage, gemaakt van paperclips, duct tape en koffiebekertjes.
Twee linkerhanden
Helaas heb ik twee linkerhanden en worden al die handige hackspulletjes ingepikt door mijn kinderen om knutseltorens van te bouwen. Die verder geen problemen fixen, maar wel prachtig zijn voor op de vensterbank.

 Doordat ze ‘hacks’ heten zijn de quick fixes extra leuk: heel de wereld doet het zo, maar wij slimmeriken, de hackers, hebben het door en doen het lekker veel slimmer!
photo_27456_20130823
Spaghetti
Maar het zijn altijd opvallend lange lijstjes, de beste 50, de beste 100, de beste 1000 van 2016.
Tot nu toe heb ik nog geen blik (van de blik & veger) in mijn wasbak gehangen, zodat ik het kraantje slimmer kan gebruiken. Je kunt schijnbaar met spaghetti een kaars aansteken, maar ik eet spaghetti eigenlijk liever op. Een stokje spaghetti pakken is trouwens lastiger en tijdrovender dan gewoon even met een lucifer in het waxinelichtje gaan, met het risico dat je je brandt. Dat kan ik denk ik wel aan.
Ik heb mijn eierdooier nog niet via een plastic flesje gescheiden.
Heb eigenlijk ook nooit echt de intentie gehad om constructies te maken van wc-rolletjes, touw en lipjes van blikjes. Ik ben wel erg van de tesa-powerstrips trouwens, waarmee je heel veel dingen kunt ophangen zonder spijker in de muur te slaan.

De shortcut, de snellere weg. De slimme vondst zodat je een beter leven kunt leiden. Mijn innerlijke aap is er dol op, om daarover te lezen in ieder geval. Fijn, weer een lijstje!
Taking notes
Virtuele filter
En zowaar vond ik laatst een slimmigheidje waar ik ook echt wat aan heb.
Niet van paperclips en plakband: het is een programmaatje. Een virtueel filter, voor over je scherm. Een app die je beeldscherm aanpast als het avond wordt. Ik staarde altijd urenlang in het schijnbaar helblauwe licht van mijn monitor of smartphonescherm, gretig lezende over 10.000 nieuwe briljante hacks. En ik was dan heel verbaasd dat ik niet zo lekker in slaap viel, na een zonnebad van blauw licht met het equivalent van een halve dag zonneschijn. Want dat straalt er allemaal op je hoofd als je aan schermpjes vastgegroeid zit, zoals ik, nog steeds, veel te vaak.
Vaalroze scherm
Of het nu echt dat ‘blauwe’ licht is dat je melatonine-aanmaak remt (de slaapregelaar), of dat het gewoon de triggers zijn van al die berichtjes en nieuwsfeiten: je alertheid en stressniveau gaan zeker omhoog. Mijn streven is om na negen uur ’s avonds niet meer achter een scherm te zetten, maar liever lui op de bank in bed. Maar ja, ik tik dit stuk nu om 22:35 uur. 

Mijn scherm is echter wel vaalroze nu. Er zit een filtertje op (Twilight in mijn geval, zoek op ‘screen filter app’ voor veel meer keuze), waardoor het dicht wat dimt en ik niet met mijn ogen hoef te knijpen. Ik lig er daadwerkelijk minder wakker door!
Looking at mobile phone
Ssssssslaaap!
Of het komt misschien door een andere hack, een ademhaling die ik vond tijdens het surfen: de 4-7-8 techniek. Stap 1: in bed gaan liggen (en dus niet doorwerken, briljant!), Stap 2: vier seconden inademen door je neus. Stap 3: zeven seconden je adem vasthouden. Stap 4: uitademen door je mond, en dan acht seconden lang. Langzamer uit dan in dus. Geen idee wat het precies doet, maar je focust in ieder geval op ademhalen en niet op lijstjes, to-do dingen, nieuwsfeitjes en berichtjes.
Adem in, pauze, uit. Herhaal het gewoon nog eenn paar keer. En dan: zzzzzz. 

(fluisterstem: welterusten!)