20 januari 2018

3x typisch Zeeland die je wellicht niet verwacht (of misschien toch wel)!

Kijk, dat ik van Zeeland houd zal je niet ontgaan zijn. En dat deze liefde erg diep zit kan ik je verzekeren. Mijn opa -de laatste man op Walcheren in klederdracht- hield van zijn provincie (eigenlijk nog meer van Walcheren), fier en ruig zoals een Zeeuw betaamt.
Nu ben ik ietwat minder ruig, eet niet langer reuzel op mijn dik gesneden boterhammen, maar die liefde is wel met die welbekende paplepel naar binnen gegoten.
Daarom is de ZeeuwZe niet een b(v)log, ben ik geen blogger, maar enkel een breinaald en is Zeeland mijn wol. ZeeuwZe is een platform, een ambassadeur voor Zeeland als je wilt, waarop ik ongegeneerd mijn liefde voor deze provincie kan laten zien. Let wel: de provincie zoals ik hem zie, door mijn ogen: Eigenzinnig, winderig, ruig maar vooral diepgeworteld in de harten van de Zeeuw.

Mijn 3x typisch Zeeland!

Fotografie: Neryna Marynnissen

Dutch Bargain in Groede (foto: prive archief Rachelle) 


Verbluffend, innovatief en zeer onverwacht!
Net als je denkt dat het Zeeland in winterslaap zal geraken, word je opgeschrikt door iets onverwacht. Een project, evenement dat weer zo Zeeuws innovatief is, en origineel (op onze eigen wijze) dat ik er blij van word. Denk aan de N8vdN8 in Middelburg (de grootste van Nederland), denk aan de CuliKaravaan in Middelburg met de ‘eerlijke’ keukens, Cuisine Machine in de Machinefabriek in Vlissingen, Vestrock in Hulst, Thank GOES is Friday in de grote kerk in Goes of ‘Van die dingen die gebeuren’ in Terneuzen.
Zeeland is de provincie bij uitstek voor vernieuwende, innovatieve evenementen, projecten!
Klik <<<HIER>>> om de video van ‘Van die dingen die gebeuren’ te bekijken!

Culinair zeer hoogstaand, appetijtelijk en ZILT
Je kunt op verschillende plekken in Zeeland zo verrekte goed happen (en niet alleen vis) dat ik vind dat we onszelf ook echt wel de lekkerste provincie van Nederland mogen noemen.
De LEKKERSTE mosselen eet ik altijd in Philippine (Mosselstad nr. 1 van Nederland), een plaats in Zeeland met maar 2200 inwoners, maar wel plek voor 800 man om een mossel te happen.
De lijst zou oneindig zijn als ik mag opnoemen waar je lekker kunt eten in Zeeland, van de Boterkapel en de Visbar in Domburg, tot JUNO in Wemeldinge.
Het Mosselhuis in (nu nog) Westkapelle, Bij Kees in Zierikzee (klik <<<HIER>>> om meer te lezen) of de Vriendschap in Middelburg met hun passie voor groen (klik <<<HIER>>> om meer te lezen.
Maar ook restaurant Scherp (klik <<<HIER>>> om meer te lezen)
De Gouden Bock (waar Martijn zelf zijn wild jaagt) in Middelburg, de Werf in Veere, Amuz in Goes, MAAR we mogen Zeeuws-Vlaanderen natuurlijk niet vergeten.
Denk Sergio Hermann, Edwin Vinke… JEMIG. Ik kan dus nog wel even doorgaan, maar je snapt nu denk ik wel wat ik bedoel.
Typisch Zeeuws dus.
Fotografie: Neryna Marynissen


Een zee vol creatieve ondernemers, bezielde kunstenaars en bevlogen muzikanten!
Zeeland herbergt een zee vol creatieve ondernemers, kunstenaars en muzikanten die niet allemaal zichtbaar zijn voor het grote publiek. Ondernemers die projecten neerzetten waar je niet omheen kunt of die vanuit mooie samenwerkingen samen iets neerzetten waar je serieus rekening mee moet gaan houden.
Het Badhuis in Middelburg is zo’n poel van creatievelingen die samen iets innovatiefs uit de grond hebben weten te stampen (daarover later meer), maar denk ook aan Dutch Bargain in Groede (klik <<<HIER>>> om te lezen).
Kunstenaars zoals Rem van den Bosch die Zeeland op de kaart zet op zijn eigenwijze, Peetman Wisse, Stefan Siwabessy (klik <<HIER>> voor meer informatie en kijk eens op de Facebookpagina van Herbergen (klik <<<HIER>>> voor meer informatie).
I rest my case (en ook hier kan ik nog wel even doorgaan).
Weet je wat je ook eens kunt doen om te zien wat ik bedoel?
Klik eens op <<<DEZE>>> link van eej! magazine en luister maar eens!

Een stiekeme nummer 4? Tja, deze tip is wel voor de hand liggend wellicht, maar wil ik toch zeker wel noemen.
Ruig, historisch, ontzaglijk mooi & zeer weids!
De landschappen zijn in Zeeland divers en omvangrijk. Het kan zomaar zijn -wanneer je een binnenweg in rijdt- dat je kilometers weiland tegenkomt met in de verte een boer op zijn trekker (vertaling:tractor), koeien die aan het grazen zijn en een verdwaalde fietser (goed, in de zomer hordes fietsers). Er zijn talloze wandelroutes, fietsroutes en andere routes die je leiden langs ons Zeeuwse landschap.
Maar wat dacht je van de kleine historische straatjes in bijvoorbeeld Veere? In Goes, Hulst of in Middelburg? De straatjes waar je doorheen loopt en het even lijkt of de tijd heeft stil gestaan (zie foto) en de huizen hun historische verhalen lijken te fluisteren.
Hoe gaaf is deze combinatie? Weiland versus stedelijk, weids versus historie.
Klik <<<HIER>>> voor een top 10 van mooie wandelroutes in Zeeland!
Zeeland heeft -wat mij betreft- genoeg om goed te vertoeven. Zijn zeker niet niet-hip en zetten op onze eigen Zeeuwse wijze projecten neer waar wij goed bij varen.
En natuurlijk mis ik hier-en-daar nog weleens iets: denk een plek waar ik elke ochtend een warm havermoutje kan eten, met een (verse) kurkuma latte of een plek waar ik op een ochtend -daar waar nodig- mijn haar voor een schijntje kan laten föhnen: een föhn-bar als het ware (JAJA).
Of een avocado bar? Een salade-bar (salade-to-go)?
Mochten die plekken er nu wel zijn in Zeeland? LET ME KNOW!