21 januari 2018

Jonglerend in de spagaat? 3x onmisbare tips voor een lege kop!

Onmisbare tips voor een lege kop?

“Hoe is het?”
“Druk!”

Nog niet zo lang geleden was dit mijn standaard reactie op bovenstaande vraag. Totdat ik het mezelf hoorde zeggen: druk. Hoe bedoelde ik dat nu? Was ik werkelijk zo druk, of was dat iets dat tussen mijn oren zat? En als ik maar bleef roeptoeteren dat ik het druk had, maakte ik het dan niet nog drukker?
Ineens was daar de hersenscheet: alles wat je aandacht geeft groeit dus ook het woordje DRUK maakte ik zo groot dat het bijna aan onze eettafel plaats had kunnen nemen.
Nu was ik toch al op zoek naar meer ‘balans’ en leerde ik steeds beter hoe ik moest jongleren, zelfs in een spagaat. Dus paste het woordje DRUK niet langer in mijn vocabulaire.
“Goed! Ik ben lekker bezig.” is nu mijn response, en dat maakt het ineens een stuk minder druk.
Tekst: Rachelle Verhage

Misselijkmakend?
In deze tijd word je ermee dood gegooid: balans, rust, ruimte, ademhalen en mindfulness.
Niet voor niets, dat snap ik ook, want er is schijnbaar een markt voor. Maar heel vaak denk ik ook weleens: FUCK ZEG (pardon my French). We kiezen er helemaal zelf voor om alles te willen in het leven: we willen reizen, zichtbaar(der) zijn, ondernemen, weekendjes weg gaan, vriendinnen-clubjes hebben, vrienden maken, lief gevonden worden, hard werken, lang uitslapen en het liefst met kinderen en een gelukkig huwelijk.
WE MOETEN…
Ons huwelijk moet spannend zijn, met een boel vlinders en romantiek, maar we willen ook in ons huispak op de bank Netflix kijken. Ons single-leven moet onafhankelijk zijn, STERK en vol zelfvertrouwen.
Ons werk moet innovatief, creatief en het liefst veel vrijheid genereren.
Onze vriendinnen moeten zussen zijn, onze vrienden broers. Onze vakanties avontuurlijk, de foto’s moeten met filter en de herinneringen levend. De bijvoeglijk naamwoorden vliegen je om de kop!
DUS
We creëren dus zelf ons ‘probleem’ waardoor er een markt komt voor bovenstaande ‘balans’ goeroes. Wat mij betreft heb ik een simpele oplossing voor mijn ‘DRUK’ zijn, een nog simpelere oplossing om balans te creëren en die lege kop? GOT IT! 

Foto:Privé archief Rachelle

Wist je trouwens dat ik ook vrouwen-coach ben? En deze tips al eerder heb gegeven tijdens een van mijn workshops: F.U.C.K.Y.O.U Maar goed, hier komen mijn tips:
Tip 1: Heb je teveel ballen in de lucht? Laat er eentje -of meerdere- (tijdelijk) vallen! 
Simpel. Je maakt een lijst (op papier of in je hoofd) met daarop alle ballen beschreven die je in de lucht houdt. Dan stel je jezelf de vragen:
Waar word ik nu echt gelukkig van?
Welke ‘bal’ is een maatschappelijke must?
Welke ‘bal’ is te zwaar en voelt niet langer goed?
Welke bal kan ik tijdelijk even neerleggen om later weer op te pakken?
We jongleren allemaal: de een met 5 ballen, de ander met 3 ballen. Kan jij maar jongleren met 3 ballen? Prima! En jongleer jij er met 6? Ook goed, maar laat jezelf niet beïnvloeden of intimideren door die 6 ballen als je er 3 hebt. 
Tip 2: Wil je jouw hoofd, dat gevuld is met ballast/ideeën/to-do-lijstjes, leegmaken?
Kom in beweging en bedenk: hoe komt het überhaupt zo vol?  

Een hoofd maak je niet leeg door heel hard te willen dat hij leeg komt!
Waarom is je hoofd eigenlijk zo vol?
Welke gedachten/piekerdingen gaan er door je heen?
Schrijf ze allemaal eens op en lees je eigen lijstje.
Maak je jezelf wellicht druk om zaken waar je geen invloed op kunt hebben? DELETE.
Maak je jezelf druk om zaken waar je wel invloed op kunt hebben? LOS ZE OP.
En denk je nu? Ja, dat klinkt lekker simpel, maar zo werkt het niet. 
Trust me. Het kost even wat oefening, maar uiteindelijk kun je echt zaken loslaten. 
Letterlijk in beweging komen helpt daarbij. Grijp je wandelschoenen en loop het bos in, het strand op of wandel door de straten van een leuke stad. Zet letterlijk jouw lichaam in beweging en dan het liefst totdat je HIJGT. Want dan voel je je lichaam pas echt! En voel je je lichaam nu ECHT? Mooi! Dan ben je zeker weten uit je kop.

Tip 3: F.U.C.K.Y.O.U.
Deze letters staan afzonderlijk natuurlijk voor woorden die mij hebben geholpen, maar gezamenlijk vormen ze natuurlijk ook een uitroep. Wellicht niet zo netjes, maar het heeft mij wel geholpen.
Ga je op je bek?
Maak je jezelf druk om wat anderen van je vinden of over je zeggen?
Fuck you (of fuck them). Het klinkt hard, maar dit zeg ik heel vaak in mijn hoofd. Ik leef nu dit leven op deze wereld en niemand weet of er nog meer levens/werelden komen. Dus doe wat jou gelukkig maakt. Niet wat een ander gelukkig maakt of de maatschappij.
Mensen praten toch wel over je, of je nu wilt of niet. Je gaat toch wel op je bek, of je nu wilt of niet.
Laat mensen praten, denken, vinden en een mening hebben. Die heb jij toch ook?
En val je een keer hard?
Stof jezelf af, sta weer op en zet voorzichtig die eerste stap.

Alleen dat is al genoeg om trots op jezelf te zijn!
Sinds begin 2017 stel ik mezelf maar 1 vraag als ik een beslissing moet nemen, voor een kruispunt sta of een afslag moet nemen en ik niet weet welke: WAAR WORD IK GELUKKIG VAN?
En de grap? Als ik gelukkig ben, is mijn gezin dat ook. En dat is de ultieme balans.