2 februari 2017

De 3 manieren waarop ik graag een BLOG schrijf!

Je hebt schrijven en je hebt schrijven. Lekker duidelijk. Wat ik bedoel is dat het schrijven van een boek heel anders is dan het schrijven van een BLOG.
Een blog is (vaak) een persoonlijke uiting/mening/ervaring, snel, NU en telt natuurlijk veeeeeeeel minder woorden. En natuurlijk is er talent nodig om een goed blog te schrijven (zodat het ook gelezen wordt. Dat is best fijn namelijk), maar schrijven is ook echt een vak! Een ambacht. En je komt jezelf keihard tegen als je een boek schrijft, althans dat had ik! Want starend naar een leeg canvas (document) kan het zomaar zijn dat je geen inspiratie hebt, terwijl er wel een deadline nadert.

En een deadline met een uitgever is net even iets anders dan een deadline met jezelf!
Enfin. Ik heb dus een drietal manieren waardoor ik mijn spreekwoordelijke pen (alhoewel ik heel graag nog met potlood schrijf) kan laten dansen! En deze wil ik graag met je delen!

 1. MUZIEK
  Muziek is voor mij onlosmakelijk met schrijven verbonden. Grote stukken van mijn boek heb ik met een koptelefoon op geschreven (en veel blogs ook). En het gekke is? Tijdens het schrijven luister ik naar een heel andere muziekstijl dan waar ik normaal gesproken van hou.
  Lady Gaga is dus zo’n voorbeeld. Haar nummer “Bad Romance” is favoriet en kan ik dus echt 83 keer achter elkaar luisteren. Repeat. Repeat. Repeat.
  Maar ook Avril Lavigne (‘Rock N Roll‘), ABBA (‘Waterloo‘) en t.A.T.u. (‘Alle the things she said’) luister ik dan heel erg graag!
 2. REURING
  Ik kan dus niet tegen stilte als ik schrijf (vandaar punt 1). Terwijl ik in het dagelijks leven stilte best kan omarmen (lees je mijn aarzeling, haha) trek ik die stilte niet als ik schrijf. Maar ik houd ook van naar mensen kijken. Observeren. En haal daar dan ook inspiratie uit.
  Mijn favoriete plekken om te schrijven zijn dan ook op kantoor (daar wordt veel gepraat, is veel reuring, mensen die voorbij lopen), in de trein (heerlijk toen ik nog op de Schrijversvakschool zat en elke zaterdag van en naar Amsterdam reisde), thuis op de bank (kids om mezelf heen, geluiden, speelgoed, honden, katten) en in de kroeg/coffeebar/cafe.
 3. IN EEN ANDERE WERELD
  Okay. Wat ik nu ga schrijven is lastig uit te leggen. Maar ik ga het toch proberen. Ik creëer graag een ‘andere’ wereld. En dat kan niet in de trein, kroeg of op kantoor. Dus als ik ECHT, ECHT, ECHT een belangrijk stuk moet schrijven, een deadline heb die te snel nadert, dan zonder ik mezelf helemaal af, in mijn eigen (niet stille) cocon. Een aantal jaar geleden ben ik -voor de laatste hoofdstukken van mijn boek- naar IJsland gereisd om daar te schrijven, om een (extreem) voorbeeld te noemen.
  Thuis kan ik dit trouwens ook heel erg goed als ik alleen ben. Harde muziek en mijn fantasie. Meer heb ik niet nodig. “Die andere wereld” maakt dat ik typ als een malle.

Inspiratie. Levenwekkende kracht. Gelukkig hebben we allemaal onze eigen manieren. Eigen trucjes en tips. Maar dit zijn de mijne. Dus mocht je me ooit glimlachend achter mijn laptop treffen, weet je dat ik er even niet ben.
fullsizerender